Има ли ефект от маските?

Споделете статията:

Този спор не стихва по медии, социални мрежи и разговори, но учените и регулаторите са приели ясна позиция. Тя е, че маските помагат носителите на COVID-19, включително тези без симптоми или които още не са проявили симптоми, да не го предадат на останалите, казват от американския Център за предотвратяване и борба със заразните заболявания (CDC).

Властите разбраха, че има хора или цели квартали, при които не може да се разчита на самосъзнание и дисциплината трябва да се налага с по-твърда ръка. Но повсеместнен контрол е невъзможен и на останалата част от населението се обяснява приблизително по този начин: маските са задължителни навън, но ако не може да се поддържа дистанция от 2 до 5 метра според обстановката. Иначе казано, няма нужда човек да е с маска, ако по улицата няма никой на 50-100 метра, но наближи ли автобусна спирка или пазар, веднага трябва да я постави.

Само през октомври в Европа решиха:

В Букурещ е задължително носенето на маски на всички открити обществени места, след като заразените за две седмици надхвърлиха 3 на 1000, но след 2 седмици ще има ревизия на тази мярка. От 15 май в цялата страна маските трябва да се носят в обществения транспорт, закритите обществени места и на обекти с повече хора като пазари и автогари. В Сърбия от петък маските са задължителни навсякъде извън дома и в Белград се спира събирането на много хора. Словакия е пред въвеждане на задължителни маски на открито. В Чехия ги въведоха на 20 октомври.

В България от утре до края на ноември носенето на маските на открито става задължително. При липса на клинични симптоми карантината ще бъде намалена – от 14 на 10 дни. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов вчера като допълни, че очаква намаляване на заболеваемостта, ако въведените мерките се спазват стриктно.  Ново повишаване на броя на новите случаи с коронавирус в България  отчитат здравните власти. Те са 1 336 при направени 11 505 PCR теста през последното денонощие. Това е 11,6 на сто от общия брой изследвани.

Маските е най-вероятно да намалят разпространението на COVID-19, когато се носят масово от хората на обществени места. Това средство помага особено активно за защита на групите в риск да развият тежки заболявания заради коронавируса, както и на служителите по места с пряк контакт с населението като летища, пристанища, автогари и жп. гари…)

 

От агенции като CDC опитват да улеснят прилагането на подобни задължения не само като инструктират как да действат служители и да извеждат или не допускат хора без маски, но и при кого да се правят изключения. Такова е например уточнението да не се слага маска на бебета (под 2 години) и по принцип на деца под 12 години (в САЩ), на хора с медицинска препоръка да не носят маски, на такива с психически проблем, която се влошава при опита да се постави маска, при глухи, за които е важно да виждат движението на устните на другия човек и т.н.

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.