Имамът гей, благословил две мюсюлманки, издава книга

Людовик Захед – имамът гей, благословил брака на две мюсюлманки, скоро ще издаде книга за хомосексуалността и исляма. Книгата е на основата на дисертацията на Захед, която е на тази тема, каза за Marginalia Шабан Даракчи, доктор по социология в БАН, изследващ взаимоотношенията между пол, сексуалност и религия. Заедно с Людовик Захед той участва в учредяването на международна мрежа от учени, религиозни лидери и активисти от различни религии, посветена на отношенията между религия и сексуалност.

Както Marginalia съобщи вчера, имам Захед извърши първата религиозна благословия на брак между лесбийки, изповядващи исляма. Според редица изследователи на религията то е повратна точка в мюсюлманския свят.

Людовик-Мохамед Захед е с алжирски произход. Прекарва голяма част от живота си във Франция, където и основава първата гей джамия в Европа. Освен че е гей, Захед е и ХИВ-позитивен. „В интервютата си никога не е крил, че е ХИВ позитивен от 16- (ако не се лъжа) годишна възраст“, коментира Шабан Даракчи за Marginalia. Той допълни: „Именно затова, според него, табуто за хомосексуалността в исляма вреди на младите хора с различна сексуална ориентация. Защото в традиционните мюсюлмански общности говоренето за секс (…) е срам само по себе си. По този начин много млади хора имат необезопасен сексуален живот, без първоначална информация за рисковете от това.

Цялото интервю с Шабан Даракчи може да прочетете тук в Marginalia.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.