Имами се тревожат от възможна коалиция ДПС – ГЕРБ

Имами от Гоце Делчев, Момчилград и с. Кочан са разтревожени, че след изборите на 5 октомври може да се появи нова управляваща коалиция ДПС – ГЕРБ. Очаква се такава коалиция, коментира Исмет Джалев от Гоце Делчев и добавя: „дали вятърът пак ще се обърне срещу нас?“. Хипотетичната възможност го притеснява, тъй като по времето на правителството на Бойко Борисов са започнали действията на ДАНС и прокуратурата  срещу религиозни водачи от Родопите.

Джалев, Айдън Мохамед и Али Ходжов са съпричастни към процеса срещу 13-те мюсюлмански дейци в Пазарджик, обвинени в проповядване на „антидемократична идеология“. В първия ден от големия религиозен празник Рамазан Байрам тримата мюсюлмански духовници коментираха пред marginlia.bg, че са убедени, че този процес е инспириран от бившия министър на вътрешните работи в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Правозащитните организации смятат, че процесът на 13-те е скалъпен и е покушение срещу свободата на религията. На първа инстанция духовниците получиха осъдителни присъди, които сега обжалват на втора инстанция.

Айдън Мохамед допусна, че делото за обжалване на присъдите в Пловдивския апелативен съд, насрочено за септември, ще бъде използвано в предизборната кампания. Според него това е „много опасно“.

И тримата духовници коментират, че нито една партия няма в програмата си мерки за развитие на регионите, в които селското стопанство се свежда най-вече до отглеждане на тютюн. Те подчертават, че нямат нищо общо с политиката. „Не искаме да влизаме в политиката, но тя влиза при нас“,  обобщи Исмет Джалев.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.