Имигрант изпада в безсъзнание след побой от испански полицаи

На 15 октомври служители на испанската гранична полиция в Мелиля, анклав на Испания в северна Африка, изблъскват, удрят и не допускат в страната си търсещ убежище имигрант от Мароко. Това алармира правозащитната организация Хюман Райтс Уоч.

Актът е заснет от организацията за правата на мигрантите Продеин и на видеото ясно се вижда, че изтласканият извън границите на Испания човек изпада в безсъзнание. Според ХРУ случаят трябва незабавно да се разследва, а участвалите полицаи да бъдат отстранени от длъжност, докато ситуацията не се изясни.

На видеото се вижда как идентифицираният 23-годишен камерунец Дани се изкачва по стълба, опряна на испанската страна на оградата. Няколко гранични полицаи започват да го удрят с палки. Той пада на земята и изглежда в безсъзнание. Те го бутат с палките си, опитват се да го поставят в седнало положение и няколко пъти се мъчат да го преместят. Целта им е да го върнат обратно в Мароко заедно с други мигранти от лагера близо до Надор.

Позицията на испанското правителство е, че записът на Продеин е пристрастен и че камерунецът не е бил в безсъзнание, а е оказвал пасивна съпротива. В нея се твърди още, че граничните полицаи са си вършели работата да защитават южната граница на Испания, след като същия ден други мигранти се държали агресивно и дори е имало ранени служители.

Според комисаря за човешки права от Съвета на Европа Нилс Муижнйек поведението на граничните полицаи в испанските анклави в северна Африка – Мелиля и Цеута, е много притеснително.

Случилото се на 15 октомври е поредна илюстрация на отношението на Испания към мигрантите в нейните анклави. ХРУ разполага и с видеозапис от 13 август, на който се вижда как служители на гранична полиция бият двама мигранти и насилствено ги връщат на мароканска територия. Категоричната позиция на ХРУ е, че независимо от ситуацията, граничните полицаи трябва да сведат до минимум използването на насилие и причиняването на наранявания. Служителите, участвали в подобни актове, трябва да бъдат дисциплинирани и при необходимост разследвани.

Поради увеличилия се приток на масови групи имигранти през 2014 г., според ХРУ испанското правителство измисля удобната, но едновременно опасна, гъвкава граница, поставена там, където стоят граничните полицаи. Проблемът с нея е, че на практика тя лишава хората от правата им, включително на търсене на убежище.

Друго решение на Испания за справяне с имигрантите, половината от които са сирийци, е временното им настаняване в център за задържане в Мелиля с капацитет 480 души, като реално пребиваващи там са около 1250.

Според ХРУ европейската комисия трябва да вземе мерки срещу Испания, която не спазва европейската директива за мигрантите от анклавите й в северна Африка. Основен принцип в директивата е мигрантите да не бъдат връщани в страни, където има опасност за живота им, и да имат ефективен достъп до процедура за даване на убежище.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.