Имиграционният план на Обама в ръцете на Върховния съд

Американският върховен съд даде зелена светлина на важно разпореждане, определящо границите на президентската власт. Съдът прие да бъде установена законността на едноличното действие на президента Барак Обама да спаси повече от 4 милиона недокументирани мигранти от депортация, съобщава „Ройтерс“.

Върховният съд на САЩ се съгласи да чуе предложението на Обама за възстановяване на плана му, задействан през 2014 г., но блокиран миналата година от по-нисши съдилища, след като Тексас и 25 други управлявани от републиканци щати заведоха дела да го спрат. До края на юни се чака разпореждането на съда.

Това не е първият случай, в който Обама се обръща към Върховния съд да спасява мащабни инициативи. През 2012 и 2015 г. съдът отхвърли протестите на консерваторите към подписания от президента закон за здравеопазването.

Белият дом изрази увереност, че съдът сега ще сметне за законно действието на Обама спрямо имиграцията, предназначено да позволи на милиони чужденци без документи, чиито деца са американски граждани или легално пребиваващи, да влязат в програма, която да ги предпази от депортация и да им осигури разрешения за работа.

Според Тексас и други щати Обама е прекрачил президентската си власт и е узурпирал авторитета на Конгреса. Генералният прокурор на Тексас, републиканецът Кен Пакстън, заяви, че съдилищата отдавна са определили границите на президентската власт.

„Съдът трябва да потвърди това, което президентът Обама сам е казал в повече от 20 случая: че той не може еднолично да пренаписва закони на конгреса и да заобикаля народните представители,” допълва Пакстън.

При положение че някои от най-мащабните му законодателни инициативи са блокирани от републиканските законодатели, президентът прибегна до действия, с които да заобиколи Конгреса по въпроси като имиграцията, контрола на оръжията и закона за здравеопазването, смятат от „Ройтерс“. Последната акция, в която Обама действа сам, беше този месец – във връзка с разширяването на проверките за произход при определени покупки на оръжие.

Решенията му го конфронтираха с републиканците, които го обвиняват в незаконно пристъпване към действия, които само Конгресът може да извършва.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.