In Memoriam: Лили Тодорова – единствената кореспондентка, открито отказала да доносоничи през „възродителния процес“

Вчера си отиде Лили Тодорова, дългогодишен кореспондент на БТА, майка на Сашко, приятелка.

 

Препечатваме  от  главата „Червено и черно -поверително“ в юбилейното издание „100 години Българска телеграфна агенция“, подготвено и отпечатано в началото на 1998 г.. Текстът е качен от Панайот Денев, бивш генерален директор на БТА в памет на Лили.

„… В угодничеството си към режима се стигна до наистина зловещ план, който унизи и морално, и професионално мнозина бетеанци. През 1986 номенклатурната върхушка и лично Живков поискаха да получават поверителна информация не само от света, а и от България. (По комунистическо време специалните поверителни бюлетини на агенцията, наричани общо „сводката“, излизаха в тираж от два до петстотин екземпляра според номенклатурния ранг на абонатите).
На редакция „Вътрешна информация“ – на кореспондентите в страната и на репортерите в София, общо около 50 души – беше заповядано да пишат седмични обзори с информация за всичко, което се говори из партийни, държавни и стопански учреждения, културни институти и навсякъде по повод конгреси и пленуми, речи на Живков, решения, постановления, модните тогава „съображения“. Всичко и особено вицове и слухове. В четвъртък след обяд обзорите, незабавно определени из коридорите на БТА като „доносите“, се обобщаваха от най-доверен редактор върху 2-3 страници и в петък се появяваха на бюрото на Живков.
Този срамен доноснически бюлетин беше издаван до самия 10 ноември 1989.
Една-единствена кореспондентка открито отказа да върши недостойното дело – да доносничи какво си говорят на кафе или на ракия отдавнашни нейни познати и колеги, хората, с които се среща всеки ден, вършейки репортерската си работа. Като не се подчини, дори и след тежки заплахи, Лили Тодорова, кореспондент на БТА в Пазарджик, бе принудена да напусне агенцията.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.