In Memoriam. Напусна ни Максим Минчев, неуморен пътешественик и генерален директор на БТА

Споделете статията:

След кратко боледуване почина генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев.

През 2003-а става генерален директор на Българската телеграфна агенция и оттогава неколкократно е преизбиран, оставайки несменяем на този пост. През 2016 г. става генерален секретар на NAWC (Световен съвет на информационните агенции). През 2016 г. става президент на EANA (Асоциация на информационните агенции от Балканите и Югоизточна Европа) и BSANNA (Асоциация на информационните агенции от Черноморския регион).

С Максим Минчев бяхме заедно в Индия. Неуморим откривател, той притежаваше рядката способност да общува с всякакви хора, да се наслаждава на екзотиката на Хималаите или да участва в спортното предизвикателство на рафтинга в буйните планински реки. Репортер до дъното на душата си, Максим намираше невероятни ракурси за чудатите кришнарски храмове и будистките монаси. Когато снимаше свещената река Ганг по детски страдаше пред лицето на невероятната бедност на лекуващи раните си във водите й.  За себе си той обичаше да казва,че „има хубава карма“. Пишеше книги за пътешествията си, за да сподели с хората радостта от това да опознаваш световете. Радваше се на живота. Covid-19 безмилостно го отне.

Почивай в мир, Максиме!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).