In Memoriam. Отиде си големият сценарист Христо Ганев

Христо Ганев ни напусна на 97 години. Мащабът на личността му е огромен, а филмите му са впечатляващи със своята подривност във времена когато комунизмът бе млад и брутално силен.

Горчивият реализъм на филма „Животът си тече“(1957)е непоносим за пазачите на идеологическата чистота от ЦК. Във филма ранният Христо Ганев, участник в антифашистката съпротива, разказва как повечето бивши партизани  добре използват властта за лична кариера. Неизбежно, партийно-държавното ръководство спира разпространяването му. Подобна е съдбата на „А бяхме млади“(1961 г). създаден от тандема Христо Ганев и Бинка Желязкова. Една влюбена двойка  ремсисти са изправени пред избора да загинат или да предадат съмишлениците си. Трагичната рефлексия на филма е непростима за БКП, извличаща от митологията за партизанските „светци“ цялата легитимност за властта си. И този филм е цензуриран.

Филмите по сценарии на Ганев са твърде ранно предупреждение за същността на онези, които са взели властта маскирани с красивите идеали на антифашисткото движение. Още в края на 50-те години той прозира как комунизмът не е нещо повече от красива идея, а идеята се превръща бързо и лесно в машина за подчинение на другомислещите.

През януари 1971 година Христо Ганев е изключен от БКП заедно с няколко други писатели, след като гласуват с „въздържал се“ за декларация на Съюза на българските писатели срещу присъждането на Нобелова награда за литература на Солженицин. Този акт е логичен за морала му. Той не се подава на  евтините сделки с неграмотния човек от Правец, който цинично купуваше интелигенцията. Христо Ганев не участва в играта на котка и мишка с конюнктурата. Достойното му оттегляне от партията го превръща заедно с Валери Петров в предтеча на уви, твърде меката съпротива срещу комунизма. Десетилетия след това пребивава в мизерната редакция на „София прес”. Той, участникът в съпротивата срещу фашизма, партизанинът Христо Ганев, бунтовният кинематографист се превръща в „големия мълчаливец“ на мизерната епоха от края на 80-те  години.

Поклон пред паметта му!

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.