In Memoriam: Отиде си Капка Панайотова! Огромна е загубата на правозащитната общност

Отиде си Капка Панайотова, вдъхновена и неуморна личност. Правата на хората с увреждания бяха каузата, на която беше отдадена до последния си дъх. Капка критикуваше остро управляващите от всички цветове през целия български преход за провала им да защитят достойния живот на общността, чиито потенциал те не забелязваха. Беше лидер и ръководеният от нея повече от 20 години Център за независим живот отдавна бе незаобиколим фактор в битката за правата на човека. Тя организираше граждански протести, пишеше огнени текстове срещу държавната администрация, която системно пренебрегваше хората с увреждания. За изграждането на една рампа, даваща възможност за преминаване на инвалидната количка в парламента или в метрото, Капка стоеше с часове пред Министерския съвет. Настояваше да бъде чута. Понякога я чуваха…

Капка Панайотова участваше в международни форуми и национални кръгли маси със завладяваща полемична красота на изказа си. Освен висока експертност, нейните послания съдържаха и несравнимата мъка на хората, тормозени от безсмислени ТЕЛК-ове, унижавани от бюрократи и бездушни столични администратори. Интелигентна, остроумна, преводач от полски, лоялен приятел, редовен автор на Маргиналия, Капка не може да бъде забравена!

Съболезнования на семейството й.

Почивай в мир!

Юлиана, Марта, Румен

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.