In Memoriam. Поетесата Малина Томова създаде един от най-обругаваните филми „Гори, гори, огънче“

Споделете статията:

Изминаха десет години от смъртта на поетесата, сценаристка и издателка Малина Томова. Не само талантлив творец, но и личност със силно изразена гражданска позиция, тя продължава да стои в паметта на няколко поколения с макар малкото си на брой, но силни стихосбирки, с филма „Гори, гори, огънче“, разтърсил българското общество, донесъл и овации, и ругателства на екипа, особено на нея, с издателство ѝ „Стигмати“, чиито книги и досега се отличават с качеството на подбора, с работата ѝ в „Литературен вестник“, в „Романо ило“, с редактирането на безброй книги, с помощта към безброй приятели…

„Гори, гори огънче“(1994)

 

Празнотата, която остави Малина Томова трудно може да бъде запълнена, написа за нея Силвия Чолева.  БНР излъчи казаното от поета Марин Бодаков, който също ни напусна преди дни, думи от поета Илко Димитров, както и запис на самата Малина Томова, която представя издадената от нея книга на поета Иван Методиев – и той отишъл си твърде рано – запис от „Златен фонд“ на БНР. Слушателите можаха да чуят и стихотворения, изпълнени от самата нея.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.