Индийски министър: „Изнасилването понякога е правилно, понякога е грешно“

Министър от управляващата в Индия партия определи изнасилването като „социално престъпление“, което „понякога е правилно, понякога е грешно“. Изказването му идва дни след като две млади момичета бяха изнасилени и обесени на дърво в свещения град Варанаси. Близките на двете момичета са потърсили помощ от министъра на сигурността в щата Мадия Бабулал Гаур, и в отговор са получили този коментар.

Медиите отразяват протестите на жени и от други индийски градове, в които жените се наказват със смърт, ако бъдат изнасилени.

Правозащитната организация Avaaz.org разпространи призива на индийката Алафия Зояб, която се обърна за помощ и подкрепа към всички съмишленици на движението. Самата тя разказва, че е била нападната пред старши полицаи и той нищо не е направил, за да я защити.

В последните месеци изнасилванията в Индия предизвикаха реакцията на ООН и други правозащитни организации, които изразяват тревога от бездействието на местните власти.

Алафия призовава министър председателя Моди да се намеси в подобряването на отчайващото състояние, в което се намират жените в Индия. Членовете на партията на Моди са склонни да се включат в действия срещу факта, че на всеки 22 минути в Индия е изнасилвано човешко същество от женски пол, докато самият министър-председател все още се колебае какво и дали да предприеме нещо. Според Алафия Зояб само силен международен натиск ще убеди управляващите да се погрижат за разрешаването на този проблем.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.