Индийски министър: „Изнасилването понякога е правилно, понякога е грешно“

Споделете статията:

Министър от управляващата в Индия партия определи изнасилването като „социално престъпление“, което „понякога е правилно, понякога е грешно“. Изказването му идва дни след като две млади момичета бяха изнасилени и обесени на дърво в свещения град Варанаси. Близките на двете момичета са потърсили помощ от министъра на сигурността в щата Мадия Бабулал Гаур, и в отговор са получили този коментар.

Медиите отразяват протестите на жени и от други индийски градове, в които жените се наказват със смърт, ако бъдат изнасилени.

Правозащитната организация Avaaz.org разпространи призива на индийката Алафия Зояб, която се обърна за помощ и подкрепа към всички съмишленици на движението. Самата тя разказва, че е била нападната пред старши полицаи и той нищо не е направил, за да я защити.

В последните месеци изнасилванията в Индия предизвикаха реакцията на ООН и други правозащитни организации, които изразяват тревога от бездействието на местните власти.

Алафия призовава министър председателя Моди да се намеси в подобряването на отчайващото състояние, в което се намират жените в Индия. Членовете на партията на Моди са склонни да се включат в действия срещу факта, че на всеки 22 минути в Индия е изнасилвано човешко същество от женски пол, докато самият министър-председател все още се колебае какво и дали да предприеме нещо. Според Алафия Зояб само силен международен натиск ще убеди управляващите да се погрижат за разрешаването на този проблем.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.