Индия: Най-опасната държава за жените, сочи проучване

 

Индия е най-опасната държава в света за жените, поради високия риск от сексуално насилие и принудително извършване на робски труд, показва проучване на Фондация „Томсън Ройтерс„, публикувано във вторник., предават от индийската медия Tribuneindia.

Проучването е повторение на проучване през 2011 г., когато Афганистан, Демократична република Конго, Пакистан, Индия и Сомалия са отчетени като най-опасните държави за жени по света.

На второ и трето място се класират Афганистан и Сирия, последвани от Сомалия и Саудитска Арабия.

Единствената западна държава в челната десетка е САЩ, която се класираха на трето място, когато респондентите са запитани къде жените са изложени на най-голям риск физически тормоз и сексуално насилие. Според експертите изненадващото добавяне на Съединените щати в топ 10-те най-опасни страни за жени се свеждаше до кампаниите #MeToo и Time’s Up срещу сексуалния тормоз и насилие, които преобладават в заглавията за месеци.

Експертите твърдят, че Индия, която се движи на върха на анкетата, не е направила достатъчно, за да се справи с опасността, пред която са изправени жените, повече от пет години след изнасилването и убийството на студентка в автобус в Делхи, когато насилието срещу жени се превърна в национален приоритет.

Правителствените данни показват, че докладваните случаи на престъпление срещу жени са се увеличили с 83% между 2007 и 2016 г., когато са достигнали четири случая на изнасилване на всеки час. Респондентите класират Индия  като най-опасната страна за жените по отношение на трафика на хора, включително секс робство и домашно робство, както и обичайни практики като принудителен брак, убиване с камъни и убийства на жени.

Афганистан се справя най-лошо в четири от седемте въпроса, като изразява загриженост относно здравните грижи и свързаното с конфликти насилие.

Афганистанският министър на общественото здравеопазване Ферозудин Фероз заяви, че влошаването на ситуацията със сигурността затруднява живота на жените, като голяма част от страната все още е в контрола на талибаните след 17 годишна война.

„Днес самоубийствените атентати и въоръжените конфликти са третата (най-високата) причина за смърт и инвалидизация в Афганистан“, каза той пред Фондация „Томсън Ройтерс“ в интервю в Лондон.

Саудитска Арабия се нарежда на пето място, като експертите по правата на жените са на мнение, че през последните години е постигнат известен напредък, но неотдавнашните арести на жените активисти, предшестващи отмяната на забраната за шофиране на жени, показаха, че още има какво да се подобри.

„Един от най-лошите закони, които възпрепятстват жените да имат равни възможности, е настойничеството – защото жените са под опеката на мъже-настойници, и това понякога означава, че понякога те не могат да получат паспорт, да пътуват или да работят“, на мнение е Ахлам Акрам, основател на BASIRA (Араби, подкрепящи универсалните права на жените).

Във връзка с трафика на хора Индия, Либия и Мианмар са посочени като най-опасните страни за жените, експлоатирани от трафиканти на хора, оценен на стойност около 150 млрд. долара годишно.

В проучването са участвали 548 души между 26 март и 4 май с равномерно разпространение в Европа, Африка, Америка, Югоизточна Азия, Южна Азия и Тихия океан.

Повече информация можете да намерите тук: http://poll2018.trust.org/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.