Индонезия: бой с пръчки за жените, които стоят близо до приятеля си

20-годишна индонезийка беше публично набита с пръчка на основание, че е стояла твърде близко до приятеля си. Тя е четиринадесетата, наказана по този начин само индонезийската провинция Банда Ачех, предаде „Индипендънт“.

Жената, чието име не се споменава, е обвинена, че е нарушила законите на Шериата, които строго забраняват неженени двойки да проявяват интимност, и беше наказана пред тъплата. Тя беше изведена на естрада пред джамията и наложена с пръчка.

Има данни, че случаите на подобни наказания в Индонезия се увеличават в последно време. Миналата седмица друга жена беше ударена 23 пъти с пръчка от служители на провинцията, което беше критикувано от групи, защитаващи човешките права. Тя беше един от 13-те души, които да бъдат наказани по този начин същия ден. Един мъж от тях беше бит за „прекарване на време с представител на другия пол в частно пространство“, според „Мейл онлайн“. Само една 22-годишна жена от тази група не беше набита, а получи временна отсрочка, защото е бременна.

Индонезия е страната с най-голямо мюсюлманско мнозинство, но Ачек е единствената провинция, която се управлява от Шериата. Там хората могат да бъдат наложени с пръчки заради игра на комар, употреба на алкохол, прелюбодейство и други сексуални актове. През октомври 2015 г. в Банда Ачех беше добавен нов пасаж в местния наказателен кодекс, който криминализира сексуалните отношения по взаимно съгласие извън брака.

Комитетът за човешките права на ООН и други правозащитни организации изразиха тревога по отношение на законите, криминализиращи „прелюбодеянието“ и други сексуални актове по взаимно съгласие извън брака с аргумента, че те нарушават правото на личен живот.

През април 60-годишна жена беше наложена с пръчка, защото продавала алкохол. Това е първият случай, в който не-мюсюлманин е получил такова наказание в Индонезия.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.