Информиращите се от социални мрежи знаят по-малко за новините, но повече за конспирации

 

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията. Това показват анализ на авторитетния център „Пю“ на серия проучвания, проведени между октомври 2019 г. и юни 2020 г.

Те обхващат пълнолетните американци и източниците им на новини. 18% от тях разчитат на социалните мрежи; 25% на сайтове и приложения; 16% на национални кабелни телевизии, 16% други – на местни телевизии. Останалите се информират от ефирни телевизии, радиото и печата.

Информиращите се от социалните мрежи са по-често млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи. Те обръщат по-малко внимание на новините – само 8% от тях следят изборите „много сериозно“. За сравнение, този процент е четири пъти по-висок при информиращите се от кабелни телевизии и печата. Единствената друга група, която е толкова неактивна в следенето на изборите, са хората, които разчитат на местните телевизии.

 

 

По време на петте различни проучвания респондентите е трябвало да отговорят на 29 фактологични въпроса по теми за икономиката, импийчмънта на Доналд Тръмп и пандемията от коронавирус. Средното ниво на знания при тези, които разчитат на социалните мрежи, е по-ниско, отколкото у другите групи.

 

В същото време те по-често са чували за лъжливи или недоказани твърдения – че елитът е планирал пандемията например. Четвърт от тях са слушали „много“ за тази конспиративна теория, а 81% знаят поне нещо за нея. Това е най-високият дял сред всичките групи.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.