Ингушетия: в знак на протест арестуван опозиционер обявява суха гладна стачка

Опозиционният деец в Ингушетската автономна република на Руската федерация Мохамед Хазбиев, който е под арест в едни полицейски участък в град Карабулак по обвинение в незаконно съхраняване на оръжие, е обявил суха гладна стачка в знак на протест срещу незаконното му преследване, съобщава руското електронно издание Грани.ру. То цитира съобщение на самия гладуващ, появила се във Фейсбук.

Както уточнява пред сайта  Кавказ.Реалии адвокатът му Хеди Ибриев, непосредственият повод за тази носеща смъртна опасност протестна акция, е отказът на властите в Ингушетия да окажат медицинска помощ на арестувания  опозиционер. „Отказват му – вече много време – да го пратят на медицински преглед“, казва юристът. „Мохамед заявява, че щом не може да получава лечение и гладува в ареста, то значи, че властите никак не ги е грижа за живота му и затова обявява безсрочна суха гладна стачка“, добавя адвокатът.

Хазбиев страда от язва. Това заболяване, казва Ибриев, е включено в списъка на болестите, при наличието на които човек не може да бъде задържан под стража. Но апелацията на опозиционера по този повод е била оставена без уважение, а арестът на опозиционера е продължен до 6 април.

В ареста два пъти се е отваряла язвата на арестанта. Но въпреки това не му дават съответната диетична храна и не му разрешават да получава хранителните пратки, които му пращат роднините.

На 29 януари, по време на разглеждането на апелационната му жалба срещу ареста, Хазбиев е нарекъл условията в ареста „фашистки“.

Тридесет и осем годишният Хазбиев е член на движението „Мехк-кхел“ и е бивш председател на опозиционната партия ПАРНАС. Той също така притежава и списва сайта Ingushetiyaru.org. През 2014 г. той е бил в Киев, за да подкрепи протестите срещу тогавашния президент Янукович.

Преследването на опозиционера е почнало през януари 2015 г., когато той е готвел протестен митинг в град Назран. Полицията е обискирала дома му и е иззела от него оръжие и боеприпаси. Хазбиев твърди, че те са били подхвърлени  от нея. Арестували двамата му братя и ги държали 11 месеца в ареста.

След обиска Хазбиев емигрира в Чечения. На 1 февруари 2015 г. автомобилът му е бил обстрелван. Опозиционерът обвинява в опита за убийство брата на президента на Ингушетия.

През нощта на 17 февруари е бил обстрелван домът на родителите на Хазбиев в Назран.

Той се връща в Ингушетия и след това домът на родителите му пак е бил нападнат чрез подхвърлена ръчна граната.  Един от автомобилите, стоящи там, е изгорял напълно, а друга е била обезобразена.  Според  опозиционера по този начин ингушетските власти са искали да го принудят да се махне от Ингушетия.

В знак на протест срещу всичките тези преследвания, както и срещу лишаването му от медицинска помощ Хазбиев обявява безсрочна суха гладна стачка.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.