Инициатива „Правосъдие за всеки“: България е с най-много прокурори на глава от населението в ЕС

България е с най-много прокурори на глава от населението в ЕС, а прокуратурата е с безграничната власт на Главния прокурор и с почти военна йерархия. Това каза адвокат Любомир Авджийски от Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ (ИПВ) по време на дебат за правосъдната реформа, който се проведе във вторник. Той се състоя в Народното събрание и беше върху седемте идеи за съдебната реформа, която тази организация лансира преди няколко месеца.

На дискусията присъстваха министърът на правосъдието Христо Иванов, посланиците или отговорни представители на посолствата на Великобритания, Германия, Ирландия, Франция, Чехия. Сред участниците бяха и десет от общо 240 поканени народни представители, между които съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, Атанас Атанасов и Иван Иванов и от РБ, Методи Андреев от ГЕРБ и други.

Главният прокурор, Върховният административен и Върховният касационен съд, както и Висшия съдебен съвет (ВСС), не са се отзовали на поканата.

Любомир Авджийски каза още, че още само в Беларус, която не е член на ЕС, има толкова голямо представителство на политическата квота във Висшия съдебен съвет, както у нас. Общо 14 от 25-членове на ВСС в България се избират по политически начин, а само 11 се излъчват от магистратите. За сравнение, в съседна Румъния само двама от членовете на техния ВСС  се избират от парламента. Най-слабото звено от нашата съдебна система, според него, е Прокуратурата.

България е единствената страна, в която прокурори могат да кадруват в съда, още повече, че тук няма ясен механизъм за отзоваване на членове на ВСС, подчерта адвокатът. Поради пороците на нашата съдебна система, у нас практически няма осъдени за корупция и/или длъжностни престъпления хора, заемали високи позиции, докато в Румъния през последните две-три години са осъдени един премиер, четирима министри, 11 депутати, 45 висши чиновници, изтъкна той.

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че се надява постигнатия консенсус за промени в Конституцията да се задържи и при предстоящото второ четене. Той каза, че идеите на ИПВ отиват по-далеч от обсъжданите сега промени в Конституцията и добави, че се надява те да се осъществят в хода на по-нататъшната съдебна реформа.

Христо Иванов изтъкна, че е позитивен знак готовността на парламентарните групи да обсъждат идеи за съдебната реформа, още повече, че първоначалният вариант за конституционни промени е получил положителна оценка от Венецианската комисия. Министърът обаче призна, вижда голям проблем в състоянието на Прокуратурата в настоящия момент.

„Има усещане за боязън да се говори на тема прокуратура, въпреки че предстои разглеждане на промените в Конституцията, които трябва да бъдат последвани и от измененията на Закона за съдебната власт. И въпреки становището на Венецианската комисия, която даде силна подкрепа не само за реформа на Висшия съдебен съвет, но и за отиване отвъд към по-задълбочени промени. . Призовавам всички да се съобразят с този политически факт. Комисията постави открито въпроса със свръховластената прокуратура“, каза Христо Иванов.

Радан Кънев беше много скептичен за перспективите на радикална съдебна реформа в парламента, защото, според него, „Политическите сили се страхуват от прокуратурата“.

В седемте идеи на ИПВ за съдебна реформа влиза да се премахне т.нар. „методическо ръководство“ на Главния прокурор над прокурорите. Според инициативата то всъщност е форма на пряко нареждане по-долните прокурори как да отправят обвинения и да гледат делата, вместо да се ръководят само от закона и от съвестта си. От ИПВ предлагат и да се намали мандатът на Главния прокурор от седем на пет години, както и мандатите на членовете на ВСС от пет на три години, без право на преизбиране. Във ВСС да се гласува само явно, искат от инициативата. Сред идеите е да се намали парламентарната квота във ВСС от 11 на 7 души и те да се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3 от народните представители. От „Правосъдие за всеки“ предлагат да се учреди нова длъжност – зам.-главен прокурор по борба с корупцията, който да е независим; да се раздели ВСС на две колегии – съдийска и прокурорска; да няма административни актове, които не подлежат на обжалване пред административните съдилища.

„Правосъдие за всеки“ е гражданска инициатива, а не НПО. Тя е създадена на 6 септември в Пловдив по реда на Закона за пряко участие на гражданите в управлението на държавата. Сега инициативата събира подписи под предложените от нея седем идеи за съдебна реформа и на 2 декември ще ги внесе в НС. То, съгласно закона, е длъжно до февруари 2016 г. да обсъди тези идеи и да ги приеме или отхвърли. Така Гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ използва една досега неупотребяване възможност за това гласът на гражданите да достигне до политиците. В това отношение, според адвокат Петромир Кънчев, опитът й е уникален.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.