Над 350 души апелират за забрана на хомофобско шествие

351 души* се присъединиха към интернет петицията за забрана на хомофобска акция в София. Апелът е отправен към Столична община, Комисията за защита от дискриминация и Софийската районна прокуратура. Авторите на петицията искат властите да попречат на провеждането на така наречения „анти-гей парад“ в София.

Хомофобската проява е обявена под наслов „Ах, Европо! Блуднице вавилонска, мръснице содомска!“ Тя е планирана за 21 юни, когато ще се проведе и ежегодният „София Прайд“.

Facebook събитието за „анти-гей парада“ е изпълнено с открити заплахи към участниците в „София Прайд“ и хората с различна сексуална ориентация.

Публикация на страницата на събитието на т. нар. "анти-гей парад"
Публикация на страницата на събитието на т. нар. „анти-гей парад“

Зад хомофобското шествие стоят различни организации и политически партии. Сред тях са партиите „Атака“, ВМРО-БНД , Българската национално-радикална партия (БНРП) и нерегистрираната „Националистическа партия на България“, както и организациите „Кръв и Чест”, „Стрейт Едж”, Фен клуб „Пирин СС”, „Сдружение на българските футболни привърженици“, Инициативен комитет „За Харманли“, „Клуб на привържениците Добруджа“, „Ултрас сдружение Офанзива“, „Бригада Враца“, „Pleven Boys“, „Ticha SS Front“, „Centrum Crew“, „Boys Sofia“, „Lauta Army“, „Възрожденци Варна“, СНЦ „Вярност“, „Boys Vidin“ , Граждански съюз „СИЛА“ и „Underground Army“. Сред инициаторите има и един футболен клуб – НФК „Берое“.

„Атака“ финансира провеждането на концерт на група „БГ Рок“, с който да завърши „анти-гей парадът“. Концертът е под наслов „В защита на българските деца от хомосексуалната агресия!“  Група „БГ Рок“ е известна най-вече с опитите на основателя си Иван Лазаров – Юзбашията да организира концерти на известни изпълнители. В началото на новото хилядолетие вокал на групата беше Деян Неделчев (известен и като Ангелов), който преди две години изпя „аз съм гей“.

През 2012 г. Деян Неделчев изпълни песента „Различните“, в която защитава правата на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

Според Закона за събранията, митингите и манифестациите кметът на дадена община може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че застрашават обществения ред  и нарушават правата и свободите на другите граждани. Тази година Столична община за първи път не разреши ежегодното провеждане на т. нар. „Луковмарш“. Това стана след няколкогодишни усилия от страна на граждани и организации.

_________________________________

* Към 11 часа на 13 юни 2014.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.