Инициативен комитет и партия протестираха срещу изказвания на Петър Москов

Инициативен комитет излезе вчера с отворено писмо по повод на позицията на министъра на здравеопазването за спешната помощ в ромските махали. В инициативата са се включили Огнян Исаев, Лилия Макавеева, Даниела Михайлова, Ивайло Търнев, Калина Бозева, Деница Сачева и Милен Миланов.

Авторите на писмото протестират срещу поредица от изказвания на министъра на здравеопазването Петър Москов. По повод инцидент, при който двама роми нападнаха лекарка в село Врачеш, той каза: „Има кмет и той трябва да гарантира сигурността на екипите. Наистина съм бесен. Това са цигански банди, нека бъде ясно. Не е достатъчно да бъдат осъдени, а някой на местно ниво да гарантира, че екипите ще се прибират от адресите.“

Пред bTV и Нова телевизия Москов заяви, че екипите на Спешна помощ няма да влизат в ромските махали, докато не се гарантира тяхната сигурност. В профила си във Facebook министърът написа (оригиналният правопис е запазен):

„До тук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. Всъщност дори дивите животни разбират когато искаш да им помогнеш и не нападат…“ Той добави: „От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на СП ще влизат само след постигнато споразумение с местните „лидери на мнение“ на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията.“ Москов изнесе данни, че от 226 нападения на екипи на Спешна помощ 175 са извършени именно в ромски махали.

Вчера, на среща с министъра на вътрешните работи, Петър Москов прецизира позицията си – линейките ще ходят до махалите, но придружени от полиция.

Представителите на инициативния комитет, подписали отвореното писмо, задават въпрос към министъра на вътрешните работи дали МВР събира информация за етническия произход на извършителите на престъпления, защото по силата на българското законодателство събирането на подобни данни не е разрешено. „Ромите са български граждани и като такива са носители само и единствено на индивидуални права и отговорности. В този смисъл никой, включително и  вие, нямате право да вменявате вина и да наказвате всички роми, заради провиненията на отделни лица от ромската общност.  Няма как да определим намерението ви да ограничите достъпа на спешна медицинска помощ в ромските квартали освен като проява на самоуправство“, се казва в писмото. Авторите му обръщат внимание, че министърът на здравеопазването е министър на всички български граждани. Те се обръщат и към журналистите, чиито послания допринасят за нагнетяване на етническото напрежение.

От партията ДЕОС излязоха със становище, озаглавено „Правоприлагането, глупако“ (по аналогия със слогана от предизборната кампания на Бил Клинтън през 1992 г. „Икономиката, глупако“). „Изказване на политическо лице (министър на здравеопазването) взривява всяка останала ни надежда, че нещо може да бъде безпристрастно разгледано, дисекцирано и решено. За пореден път дълги години неглижирани проблеми започват да оказват влиянието си върху други сфери на обществото и накрая страдат съвсем невинни“, се казва в позицията на партията. От ДЕОС възразяват да се ограничава достъпа до здравеопазване на една част от гражданите, и призовават Петър Москов да подаде оставка: „За подобни изказвания и най-вече за такива намерения политическата цена е само една – оставка. За подобна демаркационна линия се плаща веднага, изцяло и публично.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.