ЦИК забрани расистки плакат на партията на Расате

Централната избирателна комисия разпореди плакати на Българския национален съюз „Нова демокрация“ да бъдат свалени и иззети от територията на Столична община.

За расисткия плакат на партията на Боян Расате алармира във Facebook Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. Плакатът изобразява чернокожи жена, мъж и дете, облечени в народни носии. Жената и мъжът се усмихват. Отгоре пише с големи червени букви „Не, благодаря“. Следва призив да се гласува за Българския национален съюз.

По този повод Институтът за развитие на публичната среда изпрати до Централната комисия сигнал в сряда с настояване да бъде спряно разпространението на плаката. В нея се изразява мнение, че визията му е в разрез с член 183, ал. 2 от Изборния кодекс, според която се забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите.

Установихме контакт с г-н Боян Расате по телефона и го запитахме дали формацията, ръководена от него, разпространява този плакат. Отговорът беше, че това действително е предизборна агитация на Български национален съюз-НД и плакатът ще бъде разпространяван от днес до петък„, се казва в сигнала на Института за развитие на публичната среда.

В четвъртък вечерта ЦИК взе решение плакатите да бъдат премахнати.

Преди близо година Боян Расате организира „граждански патрули“ в центъра на София, които да „пазят“ улиците от бежанци. „Патрулите“ можеха да бъдат засечени основно по улица „Пиротска“, която се намира близо до софийската джамия, в район, в който живеят много чужденци от арабските страни.

Това не е първият агитационен материал в рамките на настоящата предизборна кампания, който открито изразява омраза. В средата на септември Marginalia съобщи и за антисемитски плакат на „Атака“ в София.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.