Интелектуалци призовават за спасяване на в-к „Култура“ чрез доброволни дарения

От есента на тази година единственият у нас „Култура“, вестникът за изкуство и публицистика, ще спре да излиза, защото издателите му са решили да го заменят с друго издание, което ще носи същото име, но ще има нов редакционен екип и ново съдържание. С безкомпромисните си естетически оценки, със смелите и винаги несъгласни с текущата конюнктура публикации на социални и политически теми, с прецизния си подбор на първокласни преводни текстове това издание няма аналог в нашата публичност. За шестте десетилетия на съществуването си и особено през последните трийсет години вестникът се превърна в мерило, в образец  – който все още от никое друго издание не е достигнат – за възможно най-качествената културна публицистика.

Знае се, че редакционният колектив на вестника иска – макар и под друго име – вестникът да продължи да излиза. Но за да стане това, са необходими пари. Той обяви дарителска акция за тази цел.

Водени от горещото желание вестникът да продължи да излиза, група главни редактори и издатели на сайтове, писатели, интелектуалци започнаха да събират пари за това. Всеки от тях е внесъл най-малко 50 лв  в обявената от вестника дарителска сметка. Те призовават всички, на които е скъп вестникът, да се включат с дарения.

Ето и първите имена на хората от инициативната група (списъкът е отворен): Иван Кулеков, Александър Андреев, Светлана Джамджиева /Клуб „Z“/, Венелина Гочева /24 часа/, Капка Тодорова, Нери Терзиева, Светлана Дичева, Златко Ангелов, проф. Алберт Бенбасат, Светла Ганева, Асен Владимиров, Румен Петров, Румяна Таслакова, Димитър Вацов, Юлиана Методиева.

Банковата сметка на Фондация Пространство „Култура”, която, ако набере достатъчно средства, ще поеме издаването на вестника от есента, е

„СИБАНК”

IBAN: BG93 BUIB 9888 1000 6561 09

„Маргиналия“ призовава приятелите на „Култура“ да се включат в дарителската акция. Нека спасим емблемата на българската културна публичност!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.