Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното

Хора в инвалидни колички се събраха на протест пред социалното министерство. Недоволството им е насочено срещу новата методика за оценка на индивидуалните потребности, която определя и полагащите им се часове лична помощ и ги обрича на изолация. Протестиращите, организирани от Центъра за независим живот, залепиха по дрехите си затворнически номера, съобщи БНР.

Социалният министър Бисер Петков изрази недоумение от протеста на хората с увреждания.

„По методиката на МТСП на мен ми се полагат 32 часа на месец. Не мога да стана по никакъв начин, един бордюр не мога да преодолея. Това значи, че аз с тези 32 часа на месец ще имам асистент по един час на ден. Първо, аз не мога да си намеря асистент – за 110 лева никой няма да дойде“, казват от протестиращите.

„109 часа, разпределено на 21-22 работни дни, можете да си представите – пет дни седмично целия месец, а през другото време какво правим. Аз нито от леглото мога да стана сама, нито мога да се облека, като бебе ме хващат и ме слагат в количката“, заявява жена с инвалидна количка.

„Уврежданията носят пари – това е най-тъжното, най-отвратителното и най-пагубното“, заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея никаква реформа за хората с увреждания не се е случила. Първото доказателство за това е запазването на ТЕЛК-а, отбеляза тя и добави: „Сегашният Закон за личната помощ е заимстван от проект  на ЦНЖ преди 9 години. Той беше изроден с цел роднините да получат възможност да имат трудов и осигурителен стаж като бъдат асистенти, второ – в семейството да влизат допълнителни средства. Тази цел е постигната, но тя не е цел, която е в интерес на хората с увреждания. Получи се тотално неразбиране на това какво е личната помощ – това е инструмент за освобождаване на човека с увреждане и семейството от тегобата на увреждането“.

До първи септември хората с увреждания ще ползват асистенти по сегашните програми, но след това ще получават подкрепа по Закона за личната помощ, който лимитира грижа от 168 часа месечно, за която държавата ще плаща по 3,5 лева на час.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.