Ирак: „Катастрофален“ закон би могъл да легитимира сключването на брак с девет годишни деца

В Ирак, ново изменение в закона, което би могло да позволи сключване на брак с деца на възраст от девет години, връща напредъка относно правата на жените половин век назад, съобщават активисти пред британския Гардиън. Предложението в изменението на закона би позволило на духовниците на мюсюлманските секти да уреждат брачните договори.

На 1 ноември съветът на иракските представители одобри новото изменение, с подписите на 40 парламентаристи. Изменението гласи: „Възможно е да се сключи брачен договор за последователите на сунитските и шиитските секти, според тяхната вяра, от онези, на които е разрешено да извършват такива договори, както са определени от юристите от тази вяра“.

Законната възраст за сключване на брак в Ирак е 18 години, но съгласно сегашния закон съдията има право да разреши на момичета на възраст 15 години да се оженят в“извънредни“ случаи. Това нарушава защитата на децата в рамките на Конвенцията на ООН за правата на детето, която Ирак ратифицира през 1994 г. Изменението би могло да постави много повече момичета в риск от принудителен и ранен брак и евентуално сексуално  посегателство.  Някои религиозни секти в Ирак смятат, че съпругата на пророка Мохамед е била  на 9 години, когато е сключила брак с него и твърдят, че на тази възраст децата могат да се женят, докато други смятат, че децата могат да го направят, когато стигнат до пубертета.

Една по-ранна, по-екстремна версия на законопроекта провокира международни протести, когато беше предложена на изборите през 2014 г. Версията включваше разпоредби, които биха забранили на мюсюлманите да се омъжат за немюсюлмани, да легализират изнасилването в рамките на брака и да възпрепятстват жените да напускат дома без разрешението на съпруга си. Противопоставянето на настоящите предложения  се съсредоточава върху тяхното въздействие върху детския брак.

Миналата седмица бяха проведени публични демонстрации  от групите за правата на жените срещу изменението. Организацията на обединените нации в Ирак (Unami) призова за по-широки обсъждания и за това правата на жените да бъдат напълно признати и защитени.

Абу Дайех от Равенство сега, базирано в Йордания, заяви пред Гардиън: „Този законопроект противоречи на международните конвенции и на националното законодателство в Ирак. Ако бъде одобрен, всъщност всяка религиозна секта ще следва своите духовници. Това ще бъде катастрофално за правата на жените” и добави „Страхуваме се, че ще загубим добрите закони, които имаме“.

„Това фундаментално подкопава международното право, а също и иракското право. Някои религиозни секти не позволяват равни права – по отношение на брака и наследствеността. Това, което всъщност се казва в изменението е, че религиозните лидери на отделните секти ще уреждат брачните договори, заяви Белкис Виле, изследовател в Ирак и Катар за Хюман Райтс Уоч.

Проектът все още не влязъл в дневния ред на парламента и времето на гласуването е неясно.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.