Иракчанин търси убежище в България заради хомосексуалната си ориентация

Мъж от Ирак търси убежище в България, защото е преследван заради хомосексуалната си ориентация. Става въпрос за зъболекаря Хайтам Абдулсаттар Джабар (или Жабар, както е записан от българските власти), който разказа историята си в рамките на изложбата „Цирк! Моето различно семейство“ към София куиър форум 2015.

Собственото семейство на Хайтам Джабар смята, че той трябва да бъде обесен, защото е гей.

Хайтам. Снимката е предоставена от него за изложбата "Цирк! Моето различно семейство" в рамките на София куиър форум 2015.
Хайтам. Снимката е предоставена от него за изложбата „Цирк! Моето различно семейство“ в рамките на София куиър форум 2015.

Хайтам е роден в религиозно семейство в Багдад през 1991 г. На 15 години се осъзнава като хомосексуален. В училище и в университета е обект на подигравки поради женствените си маниери. Въпреки това е един от най-добрите студенти, завършва с трето място по успех и получава работно място в университета в Тикрит.

Медикът разказва, че е бил щастлив до идването на т.нар. „Ислямска държава“. Избягва от Тикрит в Багдад, след като „Ислямска държава“ окупира града, защото му е наложена смъртна присъда на основание, че е лекар и атеист.

„Защо съм атеист, ли?! Вие бихте ли вярвали в Господ и Религия, които ви преследват и искат кръвта и живота ви, само защото сте хомосексуални?!“, казва той.

През февруари тази година Хайтам отива на среща с мъж, на която се оказва отвлечен. Мъжът започва да го бие и да крещи, че гей мъжете са срам за исляма. Пита го как предпочита да го убие – дали да му сипе лепило в ануса, или да му смаже главата с метална сплав. На втората нощ успява да избяга и да се скрие при приятели. После избягва в Турция, оттам – в България.

След бягството му в Ирак се разпространява информация, че той е гей. Дядо му свиква „семеен съд“, на който се решава той да бъде обесен. Според Хайтам това не е истински съд и в него той няма право на адвокат.

„Няма полицай или прокурор, нито държавник, към когото да се обърна, защото всички искат моята смърт“, споделя той. „Пред мен стоят два избора: или оставам в България, или умирам в Ирак“, допълва младежът.

Хайтам чака решението на Държавната агенция за бежанците.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.