Иран: Нов закон ограничава протестите до определени за целта места.

Седмица след  края на протестите в Иран на 28 декември 2017 г. Общинският съвет в Техеран гласува на 7 януари 2018 г. да се обособят определени зони за провеждане на публични демонстрации в столицата, предават от Iran Human Rights.

В свое изказване пред Центъра за човешки права в Иран (CHRI ), адвокатът , награден с Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади заяви: „Предложеният законопроект, който има за цел да ограничи възможността за протести до предварително определени за целта места, ще доведе до „повече ограничения“ на правото на хората да изразят своите искания”, и добави „Конституцията не ограничава митингите до определено време или място. Това означава, че Конституцията позволява на всеки да се събира навсякъде по всяко време, при условие че той или тя не носи оръжие. Ако ограничим това право до едно или две места, това означава, че искаме да го ограничим кардинално“.

„Какво трябва да направят хората, ако искат да протестират срещу нещо?“, попита  градският съветник на Техеран Ахмад Мазед-Джамей след гласуването. „Трябва да създадем физическо пространство, в което хората да могат да упражняват правото си на протест“.

На 1 февруари Абултозел Абутораби, консервативен член на Парламентарната комисия по съвети, заяви пред официалната информационна агенция на Парламента, че е изготвен законопроект, основан на член 27, и би ограничил обществените протести до определени места в Техеран. „В този законопроект се предлага да бъде обособено място за протести в сградата на Парламента. Законопроектът включва разпоредби, свързани със сигурността на протестите и в някои случаи изисква депутатите да отговорят на исканията на протестиращите, Например, за митинги със 100 души, 300 души, 700 души, 1000 души и 2000 души или повече, законодадетлите са длъжни да се явят пред протестиращите“, се казва в неговото изявление.

Според Ебади „Единственото условие, предвидено в член 27 от Конституцията за провеждане на митинги, е да бъдат мирни и без оръжие. Добавянето на други условия с оправданието за осигуряване на сигурност за протестиращите всъщност има за цел само да ограничи това право“.

Съгласно член 27 „Обществените събирания и  походи могат да се провеждат свободно, при условие че не се носи оръжие и  не се накърняват фундаменталните принципи на исляма“, припомнят от изданието.

„Законът вече позволява на хората да протестират, но има толкова много условия, че не може да има законен протест „, каза реформисткият съветник Махмуд Мирлоши на 8 януари. „Когато законите не улесняват протестите,  по-вероятно е хората да нарушат закона отколкото да се се опитат да поискат разрешение“.

В Иран полицията и силите за сигурност често атакуват мирни протести, прекалено агресивно, използвайки палки, водни оръдия и сълзотворен газ. Има случай на застреляни демонстранти, но властите рядко поемат отговорност. По време на протестите в Иран през декември 2017 г. най-малко 25 души загубиха живота си, а хиляди бяха арестувани.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.