Иран: Очаква се смекчаване на условията за прилагане на смъртно наказание в страната

На 13-ти август беше одобрено дългоочакваното изменение на законодателството на страната в областта на наркотиците, предаде  Хюман Райтс Уоч. Изменението, което парламентарната съдебна комисия преразгледа четири пъти, е стъпка в правилната посока, въпреки че е по-ограничено от проектоизменението от декември 2016 г., целящо да забрани смъртното наказание за повечето престъпления, свързани с наркотици, които не са свързани с насилие.

Иран е една от държавите с най-високите нива на документирани екзекуции в света. Според Амнести интернешънъл, само през 2016 г. в страната са екзекутирани  най-малко 567 души, включително поне  две деца. Понастоящем  5 000 души са осъдени  на смърт за престъпления, свързани с наркотици, мнозинството на възраст между 20 и 30 години.

„Ако изменението се приеме , то може да спаси стотици хора от екзекуция, които никога не биха били осъдени на първо място“, каза Сара Лия Уитсън, директор на Близкия Изток в ХРУ. „Дори иранските власти признават неефективността на смъртното наказание за борба с наркотиците, а парламентът следва да отмени смъртното наказание за всички обвинени, а след това да прекрати всички екзекуции“.

За да се приемат измененията, Съветът на пазителите на Конституцията в Иран  трябва да потвърди, че законопроектът е в съответствие с Конституцията на Иран и тълкуването на Шариата, припомнят от изданието.

Съгласно сегашния закон за наркотиците, притежанието на 30 грама синтетични наркотици като метамфетамини, както и трафик, притежание или търговия с повече от 5 килограма опиум или 30 грама хероин, носят задължителна смъртна присъда.  Изменението повишава количеството на  синтетичните наркотици на  2 килограма , а за по – леките субстанции като опиум и марихуана – от 5 на 50 килограма.  Все пак смъртното наказание ще продължава да се прилага, ако обвиняемият или някой от съучастниците му са използвали или носят оръжие с намерението да го използват срещу  органите на реда. Смъртното наказание ще продължи да се прилага спрямо лидери на картел за трафик на наркотици, както и спрямо  въвличане на деца в трафик на наркотици .

Въпреки перспективата за реформа, екзекуции продължават да се извършат. На 20 юли ХРУ призова иранските власти незабавно да спрат изпълнението на присъдите , докато измененията очакват окончателното одобрение.Организацията многократно е документирала сериозни нарушения на правата на човека спрямо обвинени в наркотични престъпления, включително в затвора „Гезел Хесер“ в Карадж. Затворниците признават  пред  ХРУ, че властите изършват рутинни арести и след  това малтретират задържаните, принуждавайки ги да подпишат самопризнания. Също така адвокатите, назначени от съда, не могат да присъстват по време на разпити или да се срещат насаме с клиентите си.

Съгласно член 6, параграф 2 от Международния пакт за граждански и политически права, по  който Иран е страна, в държави, в които все още се изършва смъртно наказание, то може да се прилага само за „най-тежките престъпления“.  Според Комитета на ООН по правата на човека, престъпленията срещу наркотици не са сред „най-тежките престъпления“ и че използването на смъртно наказание за такива престъпления нарушава международното право.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.