Иран осъжда три жени на 55 години затвор за нарушаване на ислямски дрескод

Споделете статията:

Обвиненията са наложени в следствие на видео заснето в чест на Международния ден на жените. Видеото, на което жените не са покрили косите си получава огромна популярност в социалните мрежи.

Монирех Арбшахи, Ясмин Аряни и Можган Кешаварз- три жени, които са в ареста от месец април за ‘неуважение на задължителния хиджаб,  са били осъдени от Ислямски Революционен Съд на по 16 години затвор.

Всяка от трите жени получава присъда от 5 години по обвинение в “събрание и тайни заговори срещу националната сигурност”, 1 година за “разпространение на пропаганда срещу режима” и 10 години за “подтикване и поощряване на корупция (морален упадък) и проституция”. В допълнение, Можган Кешаварз получава и още 7 години и половина за “поругаване на религиозни светини”- общо 55 години и 6 месеца.

В Ислямска Република Иран, намаляване на присъдата обикновено се постига след обжалване на твърде дългите присъди типични за режима, което е и общоприетата практика. Подобно на съдебната система в САЩ, дълги присъди могат да бъдат обжалвани след като определен период от време е преминал. В Иран, тези обжалвания стават възможни едва след излежаване на първата половина от присъдата.

Според Iran Human Rights Monitor, жените са осъдени в отсъствието на техните адвокати/ правни представители/. Адвокатите не са допуснати до определени етапи от съдебния процес, като разпитите и самото дело. Световната организация по човешките права Amnesty International осъди в отворено писмо своеволното и жестоко задържане на трите жени и нарушаването на правото им на достъп до правна защита, което бе адресирано до Ебрахим Раиси- глава на съдебната система в Иран (аналог на министър на правосъдието).

Наблюдателите уточняват, че при първоначалното обявяване на обвиненията, съдия Мохамад Мокисех агресивно заявява към обвиняемите, че ще се постарае те да страдат истински. Затворът Карчак, където трите жени се намират, е познат като един от най-жестоките затвори в страната, което се дължи на нечовешките медицински и психологически условия. Според много организации защитаващи човешките права, затворът, който някога е бил птицеферма, се определя като един от най-големите и опасни женски затвори в Иран.

Обвиненията се показват от широкоразпространено видео посветено на 8 март. Във видеото, Арабшахи, Аряни и Кешаварз не носят задължителния хиджаб докато раздават цветя на жените в техеранското метро и обсъждат своите възгледи относно бъдещето на правата на жените в Иран. Подавайки цвете на жена с хиджаб, Аряни заявява, че един ден се надява двете да вървят по улиците без хиджаб.

Непосредствено след разпространяването на видеото, Аряни е арестувана в дома си на 10 април. На следващия ден, 11 април, нейната майка- Монирех Арабшахи, е арестувана след като посетила полицейското управление и поискала освобождението на дъщеря си. Кешаварз е арестувана със сила на 25 април пред 9 годишната й дъщеря.

Преследването на тези жени е просто част от широка кампания срещу защитници на правата на жените, които се противопоставят на забулването.

“Бяла сряда” е популярна кампания, която подтиква жените да споделят техни снимки и видеа в социалните мрежи всяка сряда, докато носят бял хиджаб или друго бяло облекло в знак на протест срещу задължителния хиджаб. Други подобни включват My Stealthy Freedom (Моя плаха/потайна свобода), която окуражава иранските жени да споделят снимки, на които косите им не са покрити. My Camera, My Weapon (Моя камера, мое оръжие) популяризира постоянните престъпления срещу жени и момичета на иранските улици, споделят от Амнести.

Огромен брой жени активисти, както и дузина мъже, са арестувани във връзка с това.

Миналата седмица, 70 жени велосипедисти бяха арестувани в Техеран по обвинения в нарушаване на закона за “благоприличие и хиджаб”.

При подобен случай от преди година, Азам Джанграви развя своя хиджаб над главата си, докато бе качена на стълб в центъра на Техеран в знак на протест срещу стриктните ислямски закони на държавата, които ограничават жените. Нейните действия й носят 3 години в затвора.

“Спомням си, че си казвах – можеш да го направиш, да ти можеш да го направиш”, споделя Джанграви по време на интервю за Ройтерс. “Почувствах особенна сила. Беше сякаш вече не бях втора ръка човек”.

След мирния протест, Джанграви е уволнена от института по проучвания, в който работи. Властите заплашват семейството с отнемане на тяхната дъщеричка. Преди датата на делото, Джанграви решава да напусне страната с дъщеря си обръщайки се към каналджия за помощ.

“През 2018 година, иранските служби започнаха жестока кампания срещу защитниците на жените. Вместо да наказват жените жестоко за отстояването на правата си, власите трябва да прекратят дискриминацията и насилието, което жените срещат ежедневно”, споделя Филип Лутър от Амнести интернешънъл.

След Исламската Революция от преди точно 40 години, жените са задължени да покриват косите си от благоприличие. Нарушителите биват публично порицавани, уволнявани и арестувани.

Според Амнести, Джанграви е една от поне 39 жени арестувани от властите миналата година във връзка с протестите срещу институционализирания хиджаб, като други 55 души са арестувани заради работата си в защита правата на жените.

Мъже и жени участват в протестите на Бялата сряда, като представителите на двата пола носят хиджаб, шал и/или гривни в знак на солидарност към репресираните. Изминалата година показа, че иранците и по-точно жените, вече не се страхуват да протестират. Докато властите се опитват да потушават мирните демонстрации и протести вероятността за разширяващи се полицейски жестокости се увеличава.

Иранските власти предприеха безрамна и нехуманна кампания през 2018 година насочена срещу дисиденти. В рамките на годината, над 7000 протестиращи, студенти, журналити, защитници на природата, работници и специалисти по човешките права- съдии, защитници на правата на жените и особено на малцинствата и синдикати- станаха жертва на системата.

Източник: The Jerusalem Post

Материалът е изготвен от Пламен  Вълков

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.