Иран: за година 830 хиляди жени се появиха във Фейсбук без забрадки

Въпросът за носенето на покривала за лицето или косите си остава важна тема в обществения дебат в Иран, съобщава Би Би Си. За една година 830 хиляди иранки са последвали призива на журналистката Масих Алинеджад и са поместили във Фейсбук свои снимки без покривала на главите, макар носенето им да е задължително, а нарушителите да се наказват.

Основаната през май 2014 Фейсбук група от журналистката Масих Алинеджад, която сега живее в Лондон, вече наброява стотици хиляди членки. Идеята на групата е  желаещите да могат да публикуват в нея свои снимки с непокрита глава. Групата се нарича „Моята скрита свобода”. Към днешна дата броят на членуващите в нея жени наближава един милион.

В групата често се появя спам, а също и злобни и заплашителни коментари, разказва основателката г-жа Алинеджад. Тя смята, че най-вероятно злобните коментари се пускат от агенти на иранските специални служби.

„Жените продължават да публикуват свои снимки, на които те са без покривала, защото за тях това е единственият начин да изразят мнението си“, твърди Алинеджад.

В началото характерът на тази Фейсбук група е съвсем аполитичен, но сега тя всъщност наподобява един голям манифест за свобода и права.

От времето на революцията в Иран преди 35 години на жените в тази страна е забранено да напускат дома си без забрадка на главата. Нарушението на този закон се наказва с глоба, удари с камшик или дори със затвор.

Въпросът за носенето на покривало от жените предизвиква в Иран бурни дебати, защото не са малко и привържениците на тази норма и те никак не искат да отстъпят. Но г-жа Алинеджад твърди, че именно създаването на групата ѝ рязко е увеличило интензивността на дискусията.

На една скорошна конференция, разказва журналистката, един от ислямските проповедници е признал публично, че политиката за задължително носене на покривало се е провалила, поради което през януари иранските власти са се отказали от приемането на закон, според който наказанията за появяване на жена с непокрита глава на обществени места стават по-строги.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.