Ирландия: некръстените деца имат проблеми с достъпа до образование

Некръстените деца в Ирландия са на дъното на класациите за прием в училище. Повече от 90% от училищата в страната се държат от Католическата църква, се казва в публикация на „Гардиън“. Родители споделят пред изданието, че някои ирландци кръщават децата си само за да могат да ги запишат на училище.

Кампания за отмяна на закона, според който ирландските училища имат право да приемат ученици на религиозен принцип, набира скорост. Повече от 16 000 души са подписали петиция, която ще бъде връчена на парламента след няколко седмици. Участниците в кампанията са решени да повдигнат въпроса за некръстените деца на изборите следващата година.

Спорeд дъблинския адвокат Пади Монахен, инициирал петицията, законът е неконституционен анахронизъм в страната, в която се наблюдава вторият най-голям спад на дела на религиозните хора в последните години. Резултатите от изследване на WIN-Gallup сочат, че през 2011 г. 47% от ирландците се идентифицират като религиозни, а през 2005 г. те са били 69%. Спадът e от 22 процентни пункта. По-голям срив в религиозността е имало само по времето на войната във Виетнам. Некатолическата имиграция в Ирландия допълнително е отслабила хегемонията на църквата.

Религията обаче все още е здраво вградена в образователната система на Ирландия. Девет от десет училища се държат от Католическата църква, а 6% от останалите училища се ръководят от други деноминации и религии. Това са общо 96% от ирландските училища. Всички те следват стандартна програма, в която 30 минути на ден се отделят за религиозно обучение.

В подготовката на делото за отмяна на закона Монахен цитира член 44.2.3 от Конституцията на Ирландия, в който се казва, че държавата не дискриминира на основата на религия, вяра или статус.

По-рано тази година изследване на Ipsos MORI в Ирландия установи, че според повечето респонденти всички деца трябва да имат равен достъп до училищата, независимо дали са кръстени или не. Резултатите от изследването сочат, че макар 93% от родителите да са кръстили децата си, само една трета от тях ги водят на църковни служби или се молят с тях редовно. От родителите под 35-годишна възраст, които е по-вероятно да имат деца в предучилищна възраст, само 14% ги водят на църква.

В края на май Ирландия стана първата страна, която прие легализирането на еднополовите бракове с референдум. Католическата църква е твърдо против хомосексуалните бракове. В същото време, в страната абортите са престъпление и се наказват с 14 години затвор.

„Държавата повече или по-малко насилва хората да кръщават децата си, за да могат да им намерят училище“, твърди Монахен.

Според Департамента по образовение в Дъблин училищата, които разпространяват религиозни ценности, не попадат в обсега на антидискриминационните закони, като осъществяват политиката си за прием на деца, ако отказът за прием „е от същностно значение за поддържането на етоса на училището“.

Говорител на църквата заяви, че „не е функция на Католическата църква да предоставя образование зя цялото ирландско общество“ и че е „жалко, че католическите училища просто не са толкова големи, че да обслужат множеството, което иска да се запише“. Ирландското правителство трябва да помисли за изграждане на повече училища или за разширяване на съществуващите, каза още говорителят.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.