Ирландия планира да реабилитира хиляди гей мъже

Споделете статията:

Република Ирландия може скоро да реабилитира мъже, осъдени за сексуалната си ориентация преди декриминализацията на хомосексуалността през 1993 г. Предложението беше внесено в Сената ден след като около 49 000 мъже бяха реабилитирани в Англия и Уелс бяха реабилитирани вчера, предаде Pink News. Законът за реабилитацията на гей мъжете в Англия и Уелс стана известен като „закона Тюринг“, по името на учения и разбивач на кодове Алън Тюринг, който през 1952 г. е осъден, защото е гей. Тюринг се съгласява на химическа кастрация, за да не влезе в затвора, и две години пъ-късно се самоубива.

Ако предложението се приеме, в Ирландия ще бъдат реабилитирани около 2000 мъже.

Инициативата за законопроекта беше на Лейбъристката партия, според която обвиненията срещу гей и бисексуални мъже преди 1993 г. е „дискриминационна, противоречаща на достойнството и нарушаваща личното пространство и автономия“.

Според говорителя лейбъристите по въпросите на равенството Гед Наш, който ръководи инициативата, законопроектът би бил повратна точка в ирланското общество. „Вярваме, че това частично извинение и оправдание е важна стъпка напред – то е важна преоценка на миналото ни“, каза той.

Този закон не само би поправил несправедливостите по отношение на мъжете, които са правили секс с други мъже в миналото, но би бил и важно оттласкване от „драконовските закони“ в Ирландия, наследени от Великобритания, смята Наш.

В законопроекта се предвижда оправдаване на мъжете, осъдени за еднополови връзки по взаимно съгласие.

През есента Германия обяви, че ще изплати 30 милиона евро компенсация на жертвите на хомофобско законодателство в миналото.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.