Ирландско момиче, искащо да абортира, е изпратено в психиатрия

Бременна ирландска непълнолетна, която е искала да абортира, е изпратена в психиатрия против волята ѝ. Това се е случило в края на 2016 г. според доклад, публикуван от „Проект за докладване на законодателството за грижата за децата“ (Child Care Law Reporting Project) в понеделник, цитирана от Си Ен Ен.

Първоначално психиатър е диагностицирал бременното момиче като стресирано и склонно към самоубийство, а след това я изпратил в Дъблин, се твърди в доклада. Момичето и майка му вярвали, че отиват в столицата заради аборта. Вместо това обаче, когато пристигнали, момичето било въдворено в психиатрична клиника, където прекарало няколко дена.

Както „Маргиналия“ нееднократно е писала, Ирландия има най-рестриктивното закодателство в областта на абортите в Европейския съюз. То е скрепено с осмата поправка в конституцията на страната, която поставя правото на живот на нероденото дете на едно равнище с правото на живот на майката. Поправката, приета през 1983 г., забранява аборта дори в случай на насилие, кръвосмешение или здравословни проблеми на майката. Според закон, приет 2014 г., абортът е допустим само ако животът на жената е в непосредствена опасност.

По силата на този закон момичето, което е било диагностицирано като склонно към самоубийство, е възможно да получи разрешение за аборт. Психиатърът обаче преценил, че абортът „не е решение за всички проблеми на детето на този етап“ и се позовал на Закона за психическото здраве, който позволява медицинските лица да приемат хора в болнични заведения без тяхното разрешение, за да затвори непълнолетната в психиатрия.

От ирландската организация „Кампания за правото на аборт“ в понеделник направиха изявление, че са „дълбоко разтревожени“, че „законът (Закон за защита на живота по време на бременност), който би следвало да помага на бременните да получават грижата, от която имат нужда, вместо това се използва като оръжие срещу тях.“

Говорителката на „Кампания за правото на аборт“ Линда Каванаг написа: „трудно е да не се мисли, че психиатърът в този случай по същество е използвал Закона за психическото здраве като инструмент да принуди детето да продължи нежеланата бременност заради собствените си убеждения“.

Ирландският министър на здравеопазването не отговори на искането за коментар.

Докато момичето е било в психиатрия, му е назначен служебен защитник от съда, който пледирал за освобождаването му. Втори психиатър прегледал момичето и заключил, че въпреки “изгледа й на  депресирана (…), няма доказателство за психическо разстройство (…) и тя може да не бъде задържана по силата на Закона за психическото здраве.“ Според него момичето имало „много твърдо мнение“ за това, защо иска аборт.

Детето е освободено от психиатрията няколко дни по-късно, след постановление на районния съд, че то „вече няма разстройство на психическото здраве“.

Каръл Коултър, директор на „Проект за докладване на законодателството за грижата за децата“, заяви пред Си Ен Ен: „Като човешко същество и в лично качество, бих била силно притеснена, ако единствената реакция към млада жена, която иска аборт и която е изключително стресирана, е задържането ѝ“, и допълни: „Ако младо момиче, което е склонно към самоубийство, е подложено на принудително задържане, вместо да се разреши причината на стреса, бих се възмутила – но като организация и като цяло, ние нямаме възгледи от такова естество.“

През април ирландското правителство се запозна с данните на Асамблеята на гражданите, която гласува за промяна на законодателството в областта на абортите. Следващият премиер Лио Варадкар, който е първият открит гей, министър в Ирландия, обеща да организира референдум за абортите през 2018 г., но датата още не е уточнена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.