Пресконференция „Кой се страхува от Лили Маринкова?“ ще се проведе днес

Пресконференция на тема: „Кой се страхува от Лили Маринкова? Неделя 150 е стандарт за независимост и обществена мисия на радиото повече от 20 години – ще позволим ли да бъде ликвидирана сега?“ ще се проведе днес. Тя ще започне в 11:30 часа в пресклуба на БТА. Участници в нея ще бъдат Юлиана Методиева – главен редактор на „Маргиналия”; Емил Коен – председател на УС на Сдружение ча човешки права „Маргиналия”; Петя Владимирова – журналист от вестник „Дневник”; Иван Кулеков – писател; Михаил Иванов – физик и Деян Кюранов – социолог от Центъра за либерални стратегии.

Съобщение до медиите

След намесата на Съвета за електронни медии (СЕМ) в ролята на посредник по уреждане на среща между Александър Велев и подписалите над 300 журналисти, писатели, юристи, преподаватели Декларация за незабавното връщане в ефира на емблематичното предаване „Неделя 150“ и титулярния му водещ Лили Маринкова, резултатът е неудовлетворителен. В кратко писмо до инициаторите, Велев се позовава на „неотложни ангажименти“ и предлага среща в средата на юли, преди излизане на актуалните и публицистични предавания в лятна ваканция. Това е практически отказ. Александър Велев показва неадекватен прочит на категоричното настояване на искането на колегията. Той спекулативно подменя темата за грубото прекратяване на ангажиментите на Маринкова.

След срещата ни със СЕМ, широко отразена в медиите, новият генерален директор е цитиран: “Госпожа Маринкова имаше един единствен договор в Радиото като директор на програма „Хоризонт“. Госпожа Маринкова, чисто правно, нямаше втори договор в Радиото, така че аз не съм я уволнявал по друг параграф. Мисля също, че генералният директор на Радиото има право да определи кой ще води и как ще изглежда програмата му, в крайна сметка, и по силите на нищо не съм задължен да предложа на госпожа Маринкова да води „Неделя 150“ и аз не го направих“.

Въпросите, които остават, са:

  • Защо по време на събеседванията в конкурса за генерален директор Александър Велев изрично заявява,че ще работи със стария екип за реформата на програмата на „Хоризонт“, а няколко часа след встъпването в длъжност уволнява Лили Маринкова?
  • Защо не е публикуван на сайта „Възлагателен договор“, подписан между СЕМ и генералния директор, в който да се прочете ясно какви са краткросрочните и дългосрочни стратегии за управление и реформи на БНР?
  • Какви социологически проучвания на аудиторията и медийната среда са правени, за да се обоснове свалянето на „Неделя 150“ за лятната ваканция, както и преформатирането на това уникално публицистично предаване след ваканцията?

Инициативната група иска да зададе тези и други въпроси на Александър Велев. Гражданската кампания в защита на Лили Маринкова няма да спре, докато не получим удовлетворителен отговор за наличието на управленска визия, съхраняваща качествените журналистически гласове.

Програмата на БНР не е “притежание” на своя генерален директор. Не той има право да определи как ще звучи ефира на националното радио и кой ще води, а общественият интерес и високите професионални стандарти, които са безусловно свързани с името на Лили Маринкова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.