Искането за забрана на БНС ще има отражение и извън България, тя има тесни връзки с неонацистки групи в цяла Европа

Писмо от Световния еврейски конгрес до Главен прокурор Иван Гешев
Главен прокурор
Ню Йорк, 13 февруари 2020
Уважаеми г-н Гешев,
От името на Световния еврейски конгрес (WJC) Ви пиша, за да изкажа искрената си благодарност за Вашето искане до Софийски градски съд за забрана на Български национален съюз (БНС).
Вашето решение подчертава ясни и съгласувани усилия от страна на настоящата българска администрация за борба с нарастващите крайнодесни и антисемитски настроения в Източна Европа, понастоящем представени от БНС. Уверени сме, че тази забрана ще има отражение и извън България, като се има предвид, че БНС има тесни връзки с неонацистки групи в цяла Европа.
Както сте добре запознати, БНС беше основният организатор на яростния антисемитски и ултранационалистически Луковмарш, който обедини неонацистки групи от цяла Европа и им даде платформа за публична демострация на техните ужасяващи убеждения.
Луковмарш наистина послужи за ежегоден фестивал на омразата, който превърна България в сборен пункт за крайнодесни групи, търсещи съмишленици извън собствените си граници. Освен това членовете на БНС открито приемат отричането и изкривяването на Холокоста, като често смесват образите на смелите българи, които рискуват всичко, за да защитят своите съграждани евреи с явни нацистки сътрудници, като по този начин подкопават паметта на тези „Праведници на народите“.
Още веднъж искаме искрено да Ви благодарим за предприемането на конкретни мерки за ограничаването на заплахата от крайнодесните групи и очакваме бъдещи възможности за сътрудничество.
Искрено Ваш,
Марам Щерн
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.