Искат от Хонг Конгския университет да премахне Стълба на срама символизиращ клането на площад Тянанмън

На университета на Хонг Конг е наредено премахването на статуя в памет на протестиращите, убити при репресиите в Китай 1989 на площад Тянанмън.

8-метровата (26 фута) медна статуя е в памет на убитите от китайските войски, подкрепени от танкове, които откриват огън по невъоръжени продемократични борци в Пекин. Тя е наречена Стълб на срама и показва 50 заплетени лица и измъчвани тела, натрупани един върху друг, и е била изложена в най-стария университет в Хонг Конг в продължение на повече от две десетилетия.

Решението предизвика шок у датския скулптор на статуята Йенс Галскиот, който каза, че отстраняването му илюстрира продължаващото прочистване на неудобните знаци в някогашния полуавтономен бизнес център.

В юридически обосновано писмо до организаторите на бдението в памет на годишната на Тянанмън , се настоява групата „веднага … да оформи договор със скулптора за премахването на Статуята на срама до 17:00 часа на 13 октомври“.

„Като пространство със свободна реч и академична свобода, Университетът в Хонг Конг има социалната отговорност и мисия да запази Стълба на срама“, отговарят от университетското ръководство, което е „шокирано“ от плана за  оскверняване на единствения мемориал на такова важно събитие в китайската история.

 

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.