Ислямистки бунтовник осъден на 9 години затвор за разрушение на културни паметници

Съдът в Хага присъди 9 години затвор за военни престъпления на бивш ислямски бунтовник вчера. По собствените му признания, той е участвал в рушенето на храмове по време на конфликта в Мали през 2012 г. Това е първото подобно дело за унищожаване на културно наследство, съобщи „Ройтерс“.

Правозащитни организации и международни правни експерти се надяват делото на Ахмад ал-Факи ал-Махди в Международния наказателен съд да послужи за сплашващ фактор, който да не позволява разрушението, което продължава да е често срещано глобалните конфликти и в общия случай не се наказва.

Ал-Махди изрази разкаянието си, че е участвал в унищожаването на 10 мавзолея и религиозни обекти в Тимбукту, датиращи от 14 век, Златния век на Мали, и служили за търговско средище и център на суфисткия ислям. Това е разклонение на исляма, което се приема за идолопоклонническо от по-крайните мюсюлмани.

Обектите, девет от които са в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство, „имат емоционално и символично значение за жителите на Тимбукту”, произнесоха се съдиите в Хага.

С превръщането в мишена на техните най-значими религиозни обекти, ал-Махди е участвал във „военна дейност, насочена към прекършването на душата на народа”, каза председателстващият съдия Раул Пангаланган.

Съдиите уточняват, че бунтовникът „е упражнил общ контрол над нападенията”, като ги е планирал, водил и участвал в тях, доставил е брадви и в един случай, булдозер. Подобни нападения рядко са били преследвани, въпреки че са незаконни според международното право. Но те, според „Ройтерс“, предизвикват нарастващ международен гняв, след като талибаните разрушиха Бамийските статуи на Буда в Афганистан през 2001 г. и, по-скоро, след като джихадистите от Ислямска държава потрошиха паметниците в сирийския град Палмира.

Поради колективния си извършител, подобни деяния обикновено не попадат в юрисдикцията на съда в Хага, защото той е ограничен до преследването на отделни личности за престъпления, направени в страните членки, а нито Сирия, нито Афганистан са се присъединили към съда.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.