„Ислямска държава“ е привлякла 400 деца от началото на годината

„Ислямска държава“ е зачислила към редиците си най-малко 400 деца в Сирия през последните три месеца, съобщава Ройтерс. Тя подлага тези т.нар. „лъвчета на Халифата” на военно обучение и на сериозна индоктринация.

Сирийската Обсерватория за човешки права казва, че децата – всички под 18 години, са били вземани близо до училища, джамии и на публични места, където „Ислямска държава“ извършва убийства и брутални наказателни акции срещу местни хора.

Едно такова момче се появи на видео клип в началото на този месец – на кадрите то застрелва израелски арабин, обвинен в шпионаж от Ислямска държава. Френски полицейски източник твърди, че момчето може да е полубрат на Мохамед Мера, който уби трима войници, един равин и три еврейски деца в Тулуза през 2013 г.

„Те използват деца, защото е лесно да им се промиват мозъците. Могат да превърнат тези деца в каквото искат, спират ги от училище и ги изпращат в учебните заведения на „Ислямска държава”, каза Рами Абдулрахман, директор на базираната в Лондон Обсерватория.

Групировката  може би прави набор от деца, защото от началото на годината все по-трудно събира възрастни членове. Отчасти това се дължи на затягане на контрола на границата с Турция, откъдето влизат чуждестранни бойци. „Ислямска държава“ насърчава родители да изпращат децата си в тренировъчни лагери или ги взима без съгласието им, примамвайки ги с пари, казва Обсерваторията, която проследява конфликта с помощта на източници на място.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.