За първи път „Ислямска държава“ екзекутира журналистка

Т.нар. „Ислямска държава“ езкекутира журналистка да първи път. Екзекузията е заради репортажите й от нейната територия, съобщи „Индипендънт“ по данни на сирийските медии. 

Рукия Хасан е петият журналист, който ИДИЛ екзекутира от октомври 2014 според сирийската журналистическа организация „Сирия Дайрект”.

Хасан, която е ползваше псевдонима Нисан Ибрахим в социалните медии, беше независим репортер. Смъртта й е потвърдена от групата „Рака тихо е убивана”, която огласява злоупотребите с човешки права в Сирия.

Абу Мохамед, основател на организацията, публикува в Туитър, че последните думи на Хасан са били: „Аз съм в Рака и получих смъртни заплахи, и когато ИДИЛ ме арестува и убие, ще е добре, защото да ми отрежат главата и да имам достойнство ще е по-добре от това да живея в унижение с тях.”

Един от последните й постове във Фейсбук осмива „Ислямска държава“ за това, че забранява да има места с Wi-Fi в Рака. Постът й, преведен от „Сирия Дайрект”, гласи: „Давайте, отрежете интернета ни, пощенските ни гълъби няма да се оплачат.”

Точната дата на екзекуцията на Рукия Хасан не е известна, но присъствието й в социалните медии внезапно спира на 21 юли, 2015 г.

Арабският новинарски канал Ал-Аан ТВ предава, че ИДИЛ е информирала семейството на Хасан за екзекуцията преди три дни с обвинение в „шпионаж”.

Независимият журналист Фурат ал-Уафаа, който е в групата „Рака тихо е убивана”, е каза на „Сирия Дайрект”, че Хасан често е участвала във „всички революционни протести”.

Цитирани са думите му: „Рукия непрекъснато предизвикваше ИДИЛ и често правеше репортажи за въздушните удари срещу Ракка, когато те се случваха.“

„Ислямска държава винаги иска да държи меч над главите на хората”, казва още той, запитан какво иска да постигне тя с екзекутирането на журналисти обвинени в сътрудничество с чужди медии. И добавя: „Те искат бойците и поддръжниците им да знаят, че Ислямска държа е способна да отмъщава на онези, които говорят против нея.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.