„Ислямска държава“ използва човешки щитове в Мосул

„Ислямска държава“ използва цивилни като човешки щитове, докато иракски и кюрдски сили се опитват да отнемат града от джихадистите. За това свидетелстват местни жители, съобщи Ройтерс. Твърди се, че предводителят на „Ислямска държава“ е сред хилядите воюващи в града и е готова да стигне до крайности, за да отблъсне коалицията.

Докато атакуващите бяха още на десетки километри от града, жителите, с които е имало връзка по телефона, разказваха, че повече от 100 семейства са започнали да напускат южните и източни предградия, които са по-силно изложени на офанзивата от по-централните части на града.

Войните от „Ислямска държава“ обаче не позволяват на хората да напускат Мосул, а според свидетелствата са насочвали някои от тях към сгради, които доскоро са обитавали те самите. „Ясно е, че ДАЕШ е започнала да използва цивилни като човешки щитове, като е позволявала на семействата да остават в зданията, които е най-вероятно да бъдат ударени от въздушните удари”, твърди Абу Махир, който живее близо до университета.

Падането на Мосул ще сигнализира поражението на ултра-крайните сунитски джихадисти в Ирак, но може също да доведе до заграбване на земи и кръвопролития между групировките, които се бият помежду си след свалянето на Саддам Хюсейн през 2003 г., смята „Ройтерс“.

Около 1.5 милиона души все още живеят в Мосул. Международната организация за миграцията предполага, че Ислямска държава може би ще използва десетки хиляди жители като човешки щитове, за да запази надмощието си над последното си укрепление в Ирак. Според организациятата има голяма вероятност от химически атаки от джихадисти, които вече са прибягвали до такива оръжия по-рано срещу иракските кюрдски сили.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.