Ислямска държава насилва момичета да се омъжват за нейни бойци

Хюман Райтс Уоч оповести, че въоръжената групировка Ислямска държава е пленила стотици йезидски мъже, жени и деца от Ирак. Хората са държани затворени в набързо организирани арести в Ирак и Сирия. Групировката методично разделя млади жени и момичета от семействата им и насилствено кара някои от тях да се омъжват за бойци на ИД. Тези факти са разказани от роднини на задържаните, 16 души от йезидското племе, които са успели да избегнат ареста на Ислямска държава, както и от две жени, интервюирани по телефона. Според тях групировката е хващала и момчета и ги е карала да приемат исляма насила.

„Мащабът на ужасяващите престъпления на ИД срещу йезидите в Ирак продължава да расте, каза Фред Ейбрамс, специален съветник на Хюман Райтс Уоч – Чуваме шокиращи истории за насилствена смяна на религията, насилствени бракове и дори сексуални нападения и робство – като някои от жертвите са деца…” Нито една от бившите или настоящите пленнички, интервюирани от ХРУ, не е казала, че е била изнасилена, въпреки че четири от тях споделят, че са отблъсквали жестоки сексуални посегателства и че други задържани жени и момичета са споделили, че бойци от Ислямска държава са ги изнасилвали. Една жена разказва, че е видяла въоръжени мъже от ИД да купуват момичета. Една тийнейджърка свидетелства, че боец я е купил за 1000 долара.

Според ХРУ систематичните отвличания и злоупотреби на ИД мога да прераснат в престъпления срещу човечеството. Интервюираните казват, че бойците на групировката са пленили йезидите, членове на религиозно малцинство, по време на офанзива в северозападен Ирак на 3 август, 2014 г. През първите дни ИД държали мъжете, жените и децата заедно. После ги разделили на три категории: по-възрастни жени и майки с малки деца, в някои случаи с по-възрастни мъже или съпрузи; жени в началото на 20-те години и съзряващи момичета; също така по-млади мъже и по-големи момчета.

Ислямска държава е арестувала и няколко десетки цивилни от други религиозни и етнически малцинства, включително християни, шабаки и турци, разказват техни представители, както и роднини на задържаните. Сред тях има и такива, които са успели да избягат, но не са спрели да се крият.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.