„Ислямска държава” вероятно е отвлякла канадска гражданка

Канадска гражданка е била похитена в Сирия от бойци на „Ислямска държава”, съобщи Haaretz.

„Правителството на Канада проверява информацията  и сме в тесен контакт с местните власти”, заяви канадското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

По данни на CBC News отвлечената е 31-годишната Джил Розенберг е двойна гражданка – на Канада и Израел, и живее от 2006-а в Тел Авив. Израелският министър на отбраната Моше Яалонзаеви, че не може да потвърди официално информацията за похищението.

Според различни медии Джил Розенберг се присъединила към кюрдската армия в северната част на Сирия в началото на ноември. Свързала се със съпротивата чрез интернет,  заминала за Сирия и преминала обучение в лагер на границата на Сирия.

Терористичната групировка „Ислямска държава” завладя в началото на юни значителна част от територията на Сирия и Ирак. САЩ, които оглавяват международната коалиция срещу ислямистите започнаха през август военни действия в Ирак, а от септември нанасят въздушни удари по позиции на „Ислямска държава” в Сирия. През октомври канадският премиер Стивън Харпър заяви, че страната му се присъединява към военната операция срещу джихадистите.

На 16 ноември „Ислямска държава” разпространи ново видео, показващо поредното обезглавяване на заложник, както и свои бойци, сред които и европейци.

Поне 900 бойци от Балканите воюва за халифата в Ирак и Сирия, каза в интервю за бТВ вчера високопоставен служител на Националната разузнавателна служба, пожелал анонимност. Досега няма установени данни за българи джихадисти, казва той. НРС е проверявала няколко сигнала за фалшиви български документи, но не е установено присъствие на български бойци.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.