Испания: до края на годината ще бъде построен старчески дом за ЛБГТИ престарели хора.

 

В Испания скоро ще бъде построен старчески дом, предназначен за престарели ЛГТБИ хора. Това съобщава на сайта си Радио „Свобода“, позовавайки се на информация от испанския вестник La Vanguardia.

Старческият дом за престарели ЛБГТИ хора ще бъде построен до края на настоящата година и ще се намира в южната част на столицата Мадрид. Строежът получава държавна субсидия от бюджета на регионалното правителство на Мадрид, твърди споменатия по-горе вестник. В новия старчески дом ще живеят около 60 престарели ЛБГТИ хора.

Според данните, които привежда вестникът, в Испания има повече от 160 хиляди души, които са по-възрастни от 65 години и които се самоопределят като ЛБГТИ хора. Според редица испански активисти за правата на човека, въпреки по принцип доброто състояние на правата на човека в тази страна, престарелите ЛБГТИ хора и досега биват подлагани на дискриминация в старческите домове.

Испания стана една от първите европейски страни, в която са узаконени еднополовите бракове. Испанците днес са смятани за една от най-толерантните по отношение на ЛБГТИ общността нации. Това се твърди в изследване, извършено от реномирания американски изследователски център Pew Research Center. Най-ниските показатели на толерантност към ЛБГТИ хората се отбелязват в африканската страна Гана. В Русия 72 процента от интервюираните смятат, че еднополовите отношения са „ненормални“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.