Испания се върна към обичайния живот, възникват нови огнища на зараза

Извънредното положение в Испания е отменено преди две седмици – от 21 юни испанците могат свободно да се движат из страната, а външните й граници са отворени за гражданите на ЕС. Отмяната на карантината става възможна благодарение на намаляването на броя на заболелите от Ковид-19.

След трите месеца карантина испанците се връщат към обичайния си начин на живот. Мнозина започват да се разхождат повече, да ходят по магазините, на кино и на бар. Много хора не спазват изискването за носене на маски на обществено място, за спазване на дистанция и за редовно дезинфекциране на ръцете.

Всеки ден има съобщения за партита и дискотеки, организирани независимо от забраните, и за масови младежки събирания със задължителна консумация на алкохол. Почиващите на море  се държат така, като че ли не е станало нищо: нито носят маски, нито спазват дистанция на плажа.

„Особено безпокойство“ предизвикват новите огнища на коронавируса в провинция Арагон, в Каталуния и в Малага, където вече има стотици болни. В четири общини в Арагон се налага отново да бъде обявено извънредно положение. Вирусът е бил внесен и там, както и в Каталуния, от сезонни работници чужденци, пристигнали да берат плодове.

В Малага в епицентър на разпространението на вируса се превръща местният щаб на Червения кръст, който отново оказва помощ на пристигащите имигранти. В провинция Мурсия, както и на остров Менорка, ръстът в заболяванията бил предизвикан от пасажери, пристигнали със самолет от Боливия. А в Уелва вирусът бил открит у моряци, които са били в Ангола.

Испанските вестници предполагат, че и испанските власти носят част от вината за възникването на новите огнища на заразата – заради липсата на достатъчно контрол спрямо тези, които пребивават в страната незаконно. Лятно време обичайно стотици африканци се отправят с лодки към Испания. Преди тези хора са били задържани и настанявани в специализираните центрове, откъдето впоследствие ги връщат обратно в тяхната родина. Тази година заради пандемията тези центрове са затворени. И пристигащите мигранти, дори да са били задържани, веднага биват пускани.

Според пресата, недостатъчен е и контролът на испанските летища – там само мерят температурата на пристигащите, докато в други държави отношението е по-строго: от пътниците се изискват резултати за направен тест за Ковид-19, направен преди полета, уверение за липсата на симптоми на заболяването, изпращат ги в карантина и т.н.

Позицията на правителството е, че предприеманите мерки по отношение на пристигащите са напълно достатъчни. В случай на влошаване на нещата правителството е готово да затвори пострадалите райони, по примера на Арагон. Но намерения за повторно въвеждане на извънредно положение в цялата страна няма.

/със съкращения/

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.