Мианмар: първи свободни избори от 25 години

В Мианмар се проведоха първите свободни избори от 25 години. Поддръжниците на опозиционерката и носителка на нобелова награда за мир Аунг Сан Суу Чи излязоха да празнуват. Тези избори, според Ройтерс, са най-голямата стъпка на страната в прехода от диктатура към демокрация.

Въпреки че резултатът от изборите ще бъде ясен след 12 часа, многобройна тълпа блокира натоварения път до предизборния клуб на Националната демократична лига (НДЛ) в Янгон, в желанието да изрази радостта си, размахвайки червени знаменца.

Очаква се НДЛ да спечели най-голям дял от гласовете, подадени от 30-милионен електорат, който избира измежду хиляди кандидати за парламента и регионалните събрания. Но заради наследството от военната хунта Суу Чи, която поведе кампания за демокрация, не може да стане президент. Какъвто и да е резултатът, в Мианмар предстои период на несигурност. Липсва яснота как НДЛ и останалите изгряващи партии ще уговорят поделянето на властта с все още доминиращата армия.

Незначителна държава допреди няколко години, Мианмар няма голям опит в организирането на избори. Към 10 000 наблюдатели бяха зачислени да наблюдават процеса. Според ранните показатели, няма данни за нарушения, освен изолирани нередности.

„От десетките хора, с които разговаряхме от 6 часа в неделя, всички споделят, че са могли да гласуват според желанието си, в безопасност и сигурност,“ каза Дюрюдий Сиричанайа, един от международните наблюдатели.

В град Мандалей на около 100 души е било забранено да гласуват, след като станало ясно, че са чужденци, които по мистериозен начин са били добавени за регистрация и са били закарани с автобус до избирателните пунктове.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.