Историци искат от президента и премиера да наградят Едуард Генов/посмъртно/, Валентин Радев/посмъртно/ и Александър Димитров. Чехия и Словакия вече сториха това

 

ДО:

Президента на Република България

Г-н Румен Радев

Министър-председателя на Република България

Г-н Бойко Борисов

 

 

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

от

Инциативен комитет за отбелязване на 50 годишнината от протеста на студентите историци Едуард Генов, Александър Димитров и Валентин Радев срещу българското участие в агресията срещу Чехословакия през 1968 г.

 

ОТНОСНО – награждаване на тримата с висок български държавен орден

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщаме се към Вас с надежда да направите необходимото за награждаването на Едуард Генов Генов (посмъртно), Александър Димитров Димитров и Валентин Радев Радев (посмъртно) с  висок български държавен орден.

Тази година се навършват 50 години от протеста на трима студенти, втори курс, специалност „История“, от тогавашния Философско-исторически факултет на Софийския университет. През септември 1968 г., тримата разпространяват позиви в София и Пловдив, с което осъждат агресията на армиите на Варшавския договор в Чехословакия и българското участие в нея. След донос, преди да разпространят и нова партида позиви, на 29 октомври 1968 г. тримата са арестувани и откарани в килиите на Държавна сигурност. След месец следствие и организиран съдебен процес, те получават различни срокове затвор. Под натиск на властите деканският съвет на специалност „История“ предлага тяхното изключване от Софийския университет.

В края на миналата година бивши студенти, завършили Историческия факултет на СУ, се организирахме в инициативен комитет, за да отбележим 50 годишнината на този безпрецедентен жест, измил поне мъничко срама от съучастието на България в този позорен акт срещу народите на Чехия и Словакия, с които ни свързват значими исторически връзки. Предвиждахме издаването на документален сборник, създаването на нов документален филм, провеждането на научна конференция и популяризиране на този жест в Чехия и Словакия. Нашата плаха надежда бе, че това би могло да доведе и до заслужено удостояване на тримата с чешки и словашки държавни награди заради техния подвиг. Днес документалният сборник е на път да се осъществи. Готови са и основните доклади за заплануваната за 11 януари 2019 г. конференцията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на която се очакват и гости от Чешкия институт за проучване на тоталитарните режими и Института за история към Словашката академия на науките.

На 12 ноември 2018 г. Чешкият институт за проучване на тоталитарното минало и Сенатът, Горната камара на парламента на Чешката република, връчиха на тримата  Награда за последователна защита на принципите на демокрацията, свободата и човешките права. На 3 септември 2018 г. президентът на Словакия Андрей Киска издаде укази за награждаване на тримата с високия държавен орден „Бял двоен кръст – трета степен, цивилен“. На 16 ноември Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Словашката република в София г-н Мануел Корчек връчи лично ордените на Александър Димитров и синовете на Едуард Генов и Валентин Радев.

На този фон ни се струва, че българската държава и институции не са направили достатъчно за да уважат смелия жест на тези трима български студенти през есента на 1968 г., техния кураж, смелост и достойнство, с които може да се гордее всяко едно общество, което уважава ценностите на демокрацията, правата на човека и човешкото достойнство.

Ето защо апелираме към Вас, Господин Президент, и към Вас, Господин Министър-Председател, да направите нужното за да може тримата да бъдат удостоени с полагащите им се български държавни ордени. Предстоящите дати 11 януари 2019 г. и 1 април 2019 г., когато се навършват 50 години от произнасянето на присъдите срещу тях на двете съдебни инстанции са подходящ повод това да се осъществи.

 

С уважение

 

За Инициативния комитет

 

Стефан Дечев

Димитър Атанасов

Кирил Чуканов

Димитър Бочев

Ангел Филчев

Мартин Младенов

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.