Италиански прокурор разследва смъртта на докторанта Джулио Реджени в Египет

Италианският главен прокурор пристигна в Египет, за да проследи разследването на смъртта на италиански изследовател. Тялото на 28-годишния Джулио Реджени беше намерено в покрайнините на Кайро на трети февруари, обезобразено и със следи от изтезания, припомня „Гардиън“.

Подозренията, че египетските сили за сигурност може да се замесени в убийството на Реджени, доведоха до повишаване на напрежението между Кайро и Европейския съюз. На 10 март Европейският парламент прие резолюция, в която се изразява „сериозно притеснение“, че египетските власти стоят зад убийството на Реджени, който изчезна на 25 януари. Този ден съвпада с петата годишнина от бунта през 2011 г., когато полицията обгради Кайро. В резолюцията се осъжда и растящото нарушаване на човешките права от страна на египетското правителство.

Главният прокурор на Италия Джузепе Пинятоне пристигна в Египет в понеделник. По-рано този месец представители на италианските власти заявиха, че страната не сътрудничи в пълна степен в предоставянето на информация по случая.

Джулио Реджени беше докторант в Кеймбридж и изследваше независимите египетски профсъюзи. Предположенията за връзка на силите за сигурност в Египет с убийството му са свързани с професионалните му интереси, както и с и левите му политически възгледи. Случаят с изтезаването, обезобразяването и убийството му получи широк обществен отзвук. 4500 университетски преподаватели подписаха петиция за разследване на смъртта му, както и на множеството изчезвания на хора, които се случват всеки месец в Египет.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.