Италия спасява 3000 бежанци

Споделете статията:

Италия спаси 3000 мигранти край Сицилианския проход в 30 отделни спасителни мисии във вторник. Това прави почти 10 000 души, пристигнали за два дни, и отбелязва силно нарастване на бежанския поток към Италия, съобщи “Ройтерс”, като цитира италианската спасителна служба.

Търсещите убежище бяха натоварени на десетки лодки, повечето от тях гумени и крайно опасни за плаване в дълбоки води. Засега няма данни за националността на бежанците.

Според информацията, разпространена от Международната организация по миграция, през 2016 г. в Италия са пристигнали към 105 000 бежанци, много от които тръгнали от Либия. Около 2726 мъже, жени и деца са загубили живота си през същия период в опит да намерят спасение в Италия.

Благоприятните климатични условия тази седмица доведоха до нарастване на пътуванията с лодки. Около 1100 мигранти са посрещнати в неделя и 6500 в понеделник, в един от най-масовите бежански потоци за един ден през тази година.

В Италия пристигат голяма част от търсещите убежище от три години насам. От началото на 2014 г. повече от 400 000 души завършиха успешно пътуването си до нейните земи от Северна Африка, бягайки от насилие и бедност. Хиляди обаче намериха смъртта си в Средиземно море на път към Европа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.