Ивайло Колев изобрети количка за хора с увреждания, която изкачва върхове

Хората в инвалидни колички всеки ден изпитват на гърба си враждебността на своя град. Те се борят с високи тротоари, с непристъпни прагове на обществени сгради и магазини, с рампи, водещи за никъде. Но най-вече – с бездушието на овластените, в чиято сила е да приобщят всички тях, променяйки околната среда. Искат да отидат и там, където човешки крак би стъпил си остава все така химерна, един българин им вдъхва надежда със своето изобретение.

Електрическата количка на Ивайло Колев с лекота преодолява екстремните условия на града и изкачва планински върхове. Устройството се придвижва на две колела, балансира с жироскоп и се захранва с батерии, издържащи около осем часа, съобщи БНР.

Движението напред и назад се осъществява чрез наклона на тялото, което е своеобразна рехабилитация, а завоите се вземат с кормило – казва изобретателят. – Докато в повечето колички хората седят, без да правят абсолютно нищо, в тази, за да я приведат в действие, трябва да извършат движение с тялото, а това заздравява гръбначните им мускули – разбира се, доколкото е възможно и в зависимост от травмите. Друга цел пред екипа ни  беше максимално да я повдигнем, за да може хората в нея да не се намират под нивото на погледа на прав човек или малко под него, така че да се чувстват равнопоставени.

Преди години, Ивайло Колев попада на тренировка на баскетболния отбор за хора в колички и среща сред тях личности със силна физика и още по-крепък дух. Виждайки колко трудно стигат и влизат в залата, решава да се посвети на кауза, която му отнема близо три години, но се увенчава с успех – първата в света количка, равностоен съперник на препятствията в града.

С “Дивото”, както я нарича галено екипът на Ивайло Колев, неотдавна, на Черни връх самостоятелно се изкачи Влади Гюров, останал парализиран след пътен инцидент с колело. А това е постижение в световен мащаб, защото нито един човек до момента не е успял да стигне с количка до такава надморска височина, но и надежда за много хора да подобрят качеството на своя живот. И поне за малко да излязат от принудителната изолация, в която ги поставят преградите на града.За да се случи това обаче, е необходима двустранна помощ – за производство й и за хората в нужда, за да могат да си я позволят.

Идеята ни е да направим няколко колички и да ги предоставяме на хората в нужда. Така, дори да нямат възможност да си ги закупят, те ще могат да излязат сред обществото, да се разходят в планината или където си поискат“, казва Ивайло – По принцип количката слиза доста адекватно по стълби и преодолява изкачване на стъпала с определена височина – обяснява Ивайло Колев. – Но не можем да кажем еднозначно, че преминава всички прагове на магазините, тъй като в повечето случаи освен тях, и вратите не са съобразени за такъв тип превозни средства. Въобще изключително трудно е за хората с увреждания и твърдо може да го заявим, че София е сто процента недостъпна – дори и на места, където има рампи, след тях няма какво да се направи“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.