Иван Бакалов спечели в дело на Петя Славова срещу него

Софийският градски съд отхвърли иска на банкерката Петя Славова срещу главния редактор на e-vestnik Иван Бакалов за 100 хиляди лева. Това съобщи „Дневник„, като се позова на публикация в e-vestnik.

Както Marginalia вече писа, искът беше във връзка със серия публикации на Иван Бакалов от април 2011 г., обединени под общото заглавие „Клептокрация“. Той беше заведен повече от три години след излизането на публикациите.

Съдът отхвърли претенциите на Славова към описаното в публикациите, включително отхвърля и искането й да бъдат изтрити материалите от сайта, писа „Дневник“. Присъдени ѝ бяха единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в третата част от поредицата, а именно изразът „Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка „Св. Никола“.

Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението на съда като справедливо, вярвал е че има правосъъдие. Но също така той и адвокатът му смятат да обжалват решението в частта за обидния израз към Славова. Бакалов коментира, че не е употребил квалификация, а сравнение, подобно на онова, което често се употребява в публицистиката, например „като слон в стъкларски магазин“.

Това е второто дело, което Бакалов печели срещу Славова. Тя обаче е завела още четири дела, на две от които е даден ход.

В същото време няма реакции по отношение на разкритията, съдържащи се в публикациите на Иван Бакалов за Петя Славова. Пред „Дневник“ той зададе реторичния въпрос ще се заинтересува ли прокуратурата от онова, което става известно в съдебната зала от свидетели и потърпевши и в което според него има достатъчно данни за престъпления.

По-рано този месец журналистът Асен Йорданов от „Биволъ“ спечели, също в Софийския градски съд, дело за 56 000 лева, заведено от Моника Станишева срещу него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.