Иво Прокопиев отново осъди „Телеграф медиа“ заради неспазване на елементарни правила за журналистическа етика

Бизнесменът Иво Прокопиев (съиздател на „Дневник“ и „Капитал“) спечели поредно дело срещу „Телеграф медиа“ ЕООД собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от „Алфа финанс холдинг“, чийто акционер е той.

В решение на Софийския градски съд се казва, че процесните публикации са „неверни“ и „клеветнически“, както и че „Телеграф медиа“ не е действал „добросъвестно“ и не са спазени „елементарни правила за журналистическа етика“.

Присъдено е обезщетение в размер на 40 000 лв.. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Искът е заведен през 2018 г. заради поредица материали и специални издания, разпространявани с вестник „Телеграф“ през 2016 г. В тях, освен откровени обиди (например Прокопиев е наречен „чудовище“), се твърдят и отдавна опровергани неистини за бизнеса му – че има стотици милиони необслужвани кредити, и че е заразил с арсен водата в гр. Меричлери, което е довело до хиляди болни от рак. И двете твърдения са категорично отхвърлени от съдебния състав и събраните по делото доказателства като неверни, още повече, че за същите лъжи Иво Прокопиев вече веднъж осъди „Телеграф“ с окончателна присъда, на три съдебни инстанции, се казва в съобщението.

В него се припомня, че това е поредното спечелено дело от Прокопиев срещу издания, близки до Пеевски или техни публични говорители. Сред осъдените досега са „Уикенд“, „Всеки ден“, два пъти „Телеграф“, Bnews, ПИК, два пъти Николай Бареков, Емил Георгиев, издателят на ПИК Недялко Недялков солидарно със сайта му и бившият председател на Комисията по финансов надзор и Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Наскоро Прокопиев съобщи, че подготвя ново дело срещу Николай Бареков, за „продължаващ клеветнически рецидивизъм“.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.