Изборът на новите държави-членки на Съвета на ООН разбуни духовете сред правозащитници

На 16 октомври 2017 г.  общото събрание на ООН  с анонимно гласуване избра 15-те нови държави-членки, които да служат на Съвета по правата на човека, най-висшият междуправителствен орган в системата на Организацията на Обединените Нации по въпроси, свързани със защитата и насърчаването на правата на човека по света, съобщиха на официалния сайт на ООН.

Новоизбраните държави  в Съвета по правата на човека в Женева са Афганистан, Ангола, Австралия, Чили, Демократична република Конго, Мексико, Непал, Нигерия, Пакистан, Перу, Катар, Сенегал, Словакия, Испания и Украйна.

Всяка една от държавите разполага с тригодишен  мандат,  влизащ в сила на 1 януари 2018 г.

15-те нови членки са разпределени както следва: четири места за африкански държави; четири места за азиатско-тихоокеанските държави; три места за държавите от Латинска Америка и Карибите; две места за източноевропейски държави; и две места за западноевропейски и други държави.

.Междувременно Съединените щати и групи за защита на правата на човека остро разкритикуваха избора на 15-те нови държави-членки, като изтъкнаха избора на Конго, въпреки обвиненията за сериозни нарушения на правата и разследване от върховния орган за правата на човека в страната, съобщават от канадската медиа Сън плюс.

Посланикът на САЩ Ники Хейли нарече изборите „още един пример защо на Съвета не може да се има доверие и трябва да бъде реформиран, за да бъде спасен“.

Преди време Хейл намекна  за възможността Съединените щати да напуснат съвета по време на посещение в централата в Женева през юни, когато тя определи  47-членния орган като „форум за политика, лицемерие и укриване“, който позволява на нарушителите на права да заливат своите врагове на Израел и да критикуват несправедливо еврейската държава”

Уоч Луис Чарбон, директор на U.N. в Хюман Райтс Уоч, от своя страна нарече изборът на Конго  „шамар в лицето на много жертви на тежките злоупотреби в конгоанското правителство в цялата страна“

Създаден от Общото събрание през 2006 г., 47-членният Съвет на ООН е отговорен за засилване на насърчаването и защитата на правата на човека по целия свят и за решаване на ситуации на нарушения на тези права  и изготвяне на препоръки във връзка с решаването им.

Срещите на съвета се провеждат в Офиса на ООН в Женева, намираща се в Palais des Nations, където се помещава Лигата на нациите, до разпадането й през 1946 г.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.