Изборите в Бранденбург и Саксония: тежки загуби за големите партии, десните популисти – все по-силни

Германските консерватори от ХДС печелят в Саксония, а в Бранденбург социалдемократите изпреварват с малко десните популисти от „Алтернатива за Германия“ (АзГ). Това сочат данните от екзитпола на проведените в неделя избори за местни парламенти в двете източногермански провинции.

И в двете провинции сформирането на управляваща коалиция ще бъде трудна задача. Всички останали партии изключват сътрудничество с „Алтернатива за Германия“ – както в Саксония, така и в Бранденбург.

Времената, в които една или две партии задаваха тона, очевидно отминаха. (…) В скандинавските страни малцинствените правителства се политическо ежедневие. Рецептата там гласи: по-малко идеология, повече прагматизъм и безспирно говорене, докато не бъде намерено решение“, пише „Зюддойче цайтунг“. Изданието прогнозира, че след тези избори в Дрезден и Потсдам ще управляват съвършено нови за тези две провинции коалиции.

Електронният вестник „Франкфуртер Рундшау“ коментира резултатите от вота така: „Успехът на „Алтернатива за Германия“ в Саксония и Бранденбург не е никак изненадващ, и все пак е лоша новина. Какво означава това конкретно за политическия живот в страната? Демагозите спечелиха една етапна победа.

Никога преди на избори те не са печелили толкова много гласове. Никога преди протестът срещу „системата“ не е бил толкова успешен. И никога преди не е била подхранвана така илюзията на крайнодясната партия, че тя била народът.“

Източник: Дойче Веле

/публикуваме със съкращения/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.